Hetbestezorgidee.nl: Aap Noot Mies voor bijsluiters

FarmaMagazine-Beste ZorgideeHET BESTE ZORGIDEEONVZ Zorgverzekeraar biedt elk jaar een platform aan goede, doeltreffende ideeën voor een betere zorg. De vijf genomineerden zijn gekozen, met daaronder de econoom Alexander Grassi. Zijn idee heet Aap Noot Mies-systeem: een bijsluiter bij medicijnen die iedereen kan begrijpen. Met de vier andere genomineerden maakt hij bij Het Beste Zorgidee kans op een beloning van € 10.000 euro.

Econoom Alexander Grassi had eind jaren negentig een hartstilstand en moest ruim een jaar intensief revalideren. Daarna moest hij veel medicijnen slikken, waarvan hij vaak de betekenis of het effect amper kende. Dat probleem speelt nog veel meer bij laaggeletterden en sommige migranten. Daarom ontwikkelde hij het ‘aap-noot-mies-systeem’. “De meeste bijsluiters zijn voor gewone mensen niet te begrijpen”, legt hij uit op de wedsite Hetbestezorgidee.nl. “Er rust ook een taboe op het erkennen dat je de tekst niet snapt. Bovendien staan de meeste apothekers er niet bij stil dat dit probleem leeft. Men denkt: we hebben toch voldoende informatiemateriaal?”

Heldere taal en plaatjes
Hij legt uit dat de gevolgen van verkeerd medicijngebruik groter zijn dan de meeste mensen denken. Naar schatting 1.250 patiënten per jaar overlijden als gevolg van verkeerd gebruikte pillen en poeders. “En foutief medicijngebruik leidt tot naar schatting 19 duizend ziekenhuisopnames per jaar. Een duidelijkere uitleg kan de samenleving naar schatting 85 miljoen euro per jaar besparen.”
De aap-noot-mies-methode die de genomineerde voor ogen heeft, werkt met heldere taal, plaatjes en zelfs geluid. “We kunnen in dat opzicht veel leren van de Verenigde Staten, waar in de communicatie al veel meer met plaatjes wordt gewerkt. De overheid, zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie moeten daarin de regie nemen.”

Veel inzendingen
Hij is met vier andere ideeën genomineerd uit een recordaantal van 547 inzendingen door consumenten, patiënten en zorgverleners. Bij veel van die zorgideeën speelt technologie een rol, zoals apps voor smartphones en technische hulpmiddelen waardoor patiënten minder afhankelijk zijn van hulpverleners. Omdat ze handelingen met behulp van techniek zelf kunnen doen, hoeven patiënten niet thuis te blijven wachten op een medisch professional.

In de praktijk
Eerdere winnende ideeën van Het Beste Zorgidee worden inmiddels in de praktijk toegepast. Zoals Zorgtelevisie, waarmee een beeldverbinding met een hulpverlener tot stand wordt gebracht. Ook de thermometerchip die in de verpakking van geneesmiddelen kan worden meegeseald is een succes. Die chip geeft aan of niet-gebruikte medicijnen die naar de apotheek worden teruggebracht op de juiste manier zijn bewaard.

De vier andere genomineerden in 2014 zijn:
Vijfkwartszorg voor onderling doorverwijzen onder gespecialiseerde huisartsen in de eerste lijn van huisarts Jurriën Wind in Wijk en Aalburg.
Signalerings app voor verkeerd medicijngebruik (‘rode vlaggen’) van wijkverpleegkundige Judith van Leeuwen in Petten.
MijnDokters app die de praktijk voor patiënten beter toegankelijk maakt van huisarts Hilderik van Schaik in Vlissingen.
Belevingskussen voor patiënten met zware dementie van Hans van Wissen in Budel, leidinggevende in een zorgcentrum.

Stemmen op Het Beste Zorgidee? Ga naar www.hetbestezorgidee.nl.
Hier staan ook de filmpjes van de vijf genomineerden klaar.

Tekst: Kees Kommer

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Persoonlijk contact is een uniek medicijn

Apotheker Joeri Beek werd met zijn apotheek in Nistelrode in het verleden twee keer uitgeroepen tot ‘Beste apotheek van Nederland’ en stond jaren in de top 10. Inmiddels staat hij aan het roer van een tweede apotheek in Heesch.

Het duurzame perspectief van Orion Pharma

Duurzame groei, ‘building well-being’ voor de patiënten en werknemers, spelen belangrijke rollen in de bedrijfsfilosofie van Orion Pharma. Een interview met Country manager Benelux: Stephan Van Nieuwenhove.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.