Meteen naar de inhoud

Historisch avondje

FarmacoachNiels van HaarlemDat was weer een ouderwets avondje voor de televisie, Bas! Met z’n allen voor de buis. Tot op de laatste minuut hopen op een mooie uitslag. En dan dat einde, zoiets verzin je toch niet!

Ja, ik had het ook niet verwacht, Niels. Zat ook op het puntje van mijn stoel te kijken. In de allerlaatste minuut scoren die Duitsers dan toch nog de winnende 2-3, Niels. Blijven Duitsers, die Duitsers.

Waar heb jij het nu weer over, Bas? Ik doel natuurlijk op de televisieavond met de uitslagen van de verkiezingen Provinciale Staten. Een nu al historische avond met verrassende uitslagen, dito winnaars en een eh bijzondere voordracht van onze nieuwe politieke held. Heb jij enig idee wat dat Forum voor Democratie met de zorg wil?

Misschien iets met minder zonnepanelen en windmolens op de daken van ziekenhuizen, Niels? En meer geld voor de zorg natuurlijk. Met dat laatste is natuurlijk weer niks mis mee. We willen allemaal meer geld naar de zorg. Als het maar leidt tot de juiste zorg op de juiste plek. Het nieuwe mantra dat nu ook wordt gebezigd door Marian Kaljouw, de eerste vrouw van de Nederlandse Zorgautoriteit.

De NZa heeft inderdaad de koers bepaald, Bas. In het interview in deze editie vertelt Marian Kaljouw dat het gaat om ketenzorg, samenwerken, de regio centraal en de inzet van e-health. Waarbij in haar visie de eerste lijn alleen maar belangrijker wordt. Ik citeer: “De eerste lijn is nu al heel erg belangrijk en zal nog meer de hoofdrol spelen bij zorg en welzijn en preventie.” Die moeten we onthouden.

Inderdaad mooie woorden, Niels. Dat juiste zorg op de juiste plaats betekent ook het einde van het monodisciplinair denken en doen. Zorgverlenen is nu eenmaal samenwerken. Maar ik vraag me wel af hoe ketenzorg en de regio centraal zich verhouden met het politieke beginsel van marktwerking in de zorg. De zorg is immers gevormd volgens liberale uitgangspunten. Is het voor marktpartijen straks nog wel aantrekkelijk om samen te werken, kan de markt z’n werk nog wel doen en hoe zitten zorgverzekeraars daarin?

Goed punt, Bas. Terechte vragen waarop nog geen antwoord is. Een visie op de toekomst van de zorg is een vergezicht dat zich nog moet vertalen naar de praktijk. En die vertaalslag, dat gaat nog wel even duren gezien de stroperigheid waarin systemen nu eenmaal veranderen in een collectieve sector als de zorg.

Als we lang wachten zijn er nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer, hebben we een nieuwe regering en nieuw zorgbeleid, Niels.

Toch maar even die zorgparagraaf van FvD lezen dan maar, Bas.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Column Maayke Fluitman: Denkend aan Holland

We willen reizen, maar vliegtuigen blijven aan de grond, we willen uit eten, maar er is geen bedienend personeel. We willen gezond zijn, maar ook de zorg, die zonder adempauze, stug door boemelt, kraakt en piept bij iedere hobbel die in de weg zit. >>>

Column Niels van Haarlem: Slangetje

Het was een krachtig beeld op de voorpagina van de zaterdagse Volkskrant op 21 mei. Wakker worden met een blaaskatheter als symbool hoe het zorgstelsel is verworden tot een niet uit elkaar te rafelen slangetje.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens