Column: Houd moed

FarmaMagazine-Bastiaan Witvliet 578x420FarmaMagazine_Niels van HaarlemEen op de drie apothekers wil een ander baan. Een kwart zelfs binnen aan jaar. En het zijn niet alleen apothekers die genoeg hebben van de administratieve rompslomp door de stortvloed aan regels en bemoeienis van overheden, toezichthouders en zorgverzekeraars. Ook huisartsen, specialisten en fysiotherapeuten zijn het beu, zo laat onderzoek van de VvAA zien. De bezieling in de zorg staat onder druk en zorgprofessionals verlaten massaal de zorg, Bas!

Dat begrijp ik heel goed, Niels. Laatst was ik in een apotheek in Den Bosch. Begon een oudere patiënt toch te schreeuwen tegen de assistente: “Ik heb VGZ gebeld en de telefoniste zei dat ik dit medicijn wel kan krijgen, maar jullie willen het gewoon niet geven!” Waarop de assistente maar weer eens rustig uitlegde wat het beleid van de zorgverzekeraar is en zij het geneesmiddel niet kon afleveren zonder een toestemmingsbrief van de zorgverzekeraar. Het mocht niet baten. De patiënt in kwestie werd alleen maar bozer, gooide het door haar meegenomen voorbeelddoosje medicatie naar het hoofd van de assistente en riep “ik kom %$#@ nooit meer in deze ^$*#-apotheek”.

Blijf dan maar eens plezier in je werk houden, Bas. Apothekers en het hele team moeten aan de balie het onbegrijpelijke beleid van de zorgverzekeraar uitleggen. Een onmogelijke opdracht gedoemd te mislukken. Met als gevolg dat professionele zorgverleners de toorn van de patiënt over zich heen krijgen.

Apothekers worden keer op keer gepakt, Niels. De politiek toont zich onbetrouwbaar door continu iets nieuws te verzinnen om de apothekers aan te pakken. Zorgverzekeraars die apothekers onder druk zetten met onmogelijke contracten: teken maar weer bij het kruisje en lever maar weer in. Ondertussen raken apothekers bedolven onder de enorme administratieve lasten. En dan moeten ze ook nog een keer het onmogelijke beleid van overheid en zorgverzekeraar uitleggen aan de balie. Dat apothekers dit nog volhouden en niet massaal depressief zijn geworden, is mij een raadsel. Respect!

Maar er is hoop, Bas. Er waait namelijk een frisse wind door ons land. Een premier die strijdt tegen het Grote Dikke Ik, een oproep doet om fatsoenlijk met elkaar om te gaan en een einde wil maken aan de bonuscultuur. Hij is van de VVD hè. Of neem de hoogste baas van Unilever die hardop roept dat hij – en zijn collega’s – te veel verdienen. Een nieuw politiek leider die de traditionele partijen leeg wil zuigen door het nieuwe fatsoen te propageren.

En huisartsen die de Tweede Kamer vertellen dat het nu eens afgelopen moet zijn met die marktwerking. Eindelijk gaan we inzien dat er iets moet veranderen. De tijdgeest is er rijp voor. Apothekers, zorgprofessionals, houd dus nog even moed!

Bastiaan Witvliet, hoofdredacteur
Niels van Haarlem, redacteur

 

Zeldzame bijwerking

Valérie Meijvis is een pro-vaxxer. “Toch zal ik niet ontkennen dat ik getwijfeld heb. Zo’n stemmetje in je hoofd dat zegt dat je misschien wel een zeer zeldzame bijwerking krijgt.”

Gelukkig huwelijk

Apothekers en huisartsen zijn aan elkaar verbonden als het gaat om farmaceutische zorg. De een schrijft een recept voor, de ander levert het gewenste medicijn met zorg af.

‘The road to Abilene’

Ondanks onze hang naar overeenstemming hoopt Maayke Fluitman dat deze stop ook ruimte biedt voor meningsverschillen.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.