Huisartsen en de coronavaccinaties

De GGD is gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers. Dat leidt tot veel vragen aan huisartsen. Er komt daarom nog een GGD-callcenter. Huisartsen hoeven geen schriftelijke verklaring af te geven of iemand kan worden gevaccineerd. Ook hoeven huisartsen bij overlijden niet mee te werken aan een (non)-Covid verklaring voor begrafenisondernemers.

De GGD vaccineert eerst zorgmedewerkers in verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo. Zij ontvangen bij hun afspraakbevestiging een vragenlijst voor een gezondheidsverklaring. Beantwoorden zorgmedewerkers een van de vragen met ‘ja’, dan worden ze verwezen naar hun huisarts om te checken of zij kunnen worden gevaccineerd. Met als gevolg dat huisartsen veel vragen krijgen. Daarom richt de GGD –op advies van de LHV – een callcenter in. Het telefoonnummer daarvan wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.

LHV en GGD wijzen huisartsen daarbij nog op het volgende:
– Huisartsen kunnen de contra-indicaties vinden in de uitvoeringsrichtlijn. Verreweg het merendeel van de personen zal gevaccineerd kunnen worden.

– Huisartsen worden geadviseerd geen schriftelijke verklaring af te geven of een patiënt kan worden gevaccineerd. Patiënten kunnen op basis van overleg met hun (huis)arts zelf hun vaccinatieafspraak annuleren; daarbij heeft de GGD geen verklaring nodig. 

Vaccinatie huisartsen

Ook huisartsen worden met prioriteit gevaccineerd omdat zij een onmisbare schakel in de zorgketen vormen, én een belangrijke rol in het vaccinatieproces spelen. Er is besloten dat huisartsen en hun zorgverlenende medewerkers de eerste groep zijn die in aanmerking komt voor vaccinatie met het Moderna-vaccin. Zie voor afspraken hierover de site van de LHV.

Geen verklaring nodig voor begrafenisondernemers

Sommige begrafenisondernemers vragen aan huisartsen om een (non)-Covid-verklaring bij overlijden. Huisartsen hoeven hieraan niet mee te werken, aangezien dit geen medisch-inhoudelijk doeleinde dient en het ook niet nodig is om veiligheidsredenen. De LHV voert overleg om de betreffende verklaring uit de wereld te helpen.

Meer informatie

De LHV heeft op haar site meer informatie over Covid-19-vaccinatie, met relevante links. Medische professionals die vaccinaties uitvoeren, kunnen met eigen logistieke en medisch-inhoudelijke vragen over de Covid-19-vaccinatie terecht bij het RIVM. Daartoe is er een speciaal telefoonnummer: 088- 6788900 (bereikbaar van 8:00-20:00 uur).

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Het begon op de fiets

Wanneer een patiënt een nieuwe inhalator krijgt voorgeschreven, geven enkel wij standaard uitleg over het gebruik. Die afspraken zijn regio breed gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.