Meteen naar de inhoud

Huisartsen: meld overgebleven vaccins op site

Elk vaccin dat ongebruikt de prullenbak in gaat is er één te veel. Vanuit deze overtuiging heeft een groep artsen met een softwareontwikkelaar de website prullenbakvaccin.nl opgezet om spillage te voorkomen. Huisartsen kunnen daar overgebleven vaccins aanmelden. Hoewel veel mensen het een goed initiatief vinden, is het ministerie van VWS er bepaald niet blij mee.

Het initiatief Prullenbakvaccin.nl waarmee mensen zich kunnen aanmelden voor een overgebleven inenting tegen corona lijkt sympathiek “maar is geen verstandig idee”. Althans: dat zegt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met als reden: “De vaccins zijn van het RIVM en het is ‘niet aan anderen’ om de middelen te verdelen.” Het is nog niet duidelijk of er stappen tegen de site worden ondernomen.

Bewaren niet toegestaan

Het verweer van de initiatiefnemers luidt dat vaccineren dé uitweg uit de corona-pandemie. Hoe meer en hoe sneller mensen gevaccineerd zijn, des te eerder kunnen we met elkaar terug naar het normale leven. Op dit moment wordt er in diverse huisartspraktijken, ziekenhuizen en door de GGD gevaccineerd. Aan het einde van een dag vaccineren blijven er -om diverse redenen- eigenlijk altijd vaccins over. Dat is niet te voorkomen, maar vaccinvloeistof (zeker als deze eenmaal geopend is) kan of mag niet altijd bewaard worden. Dat is zonde, want zeer veel mensen willen heel graag een vaccinatie.

Grote vraag

De vraag naar een vaccin is groot. In de afgelopen periode probeerden mensen zelf ook al huisartsen te benaderen om een restje overgebleven vaccin te verkrijgen. Wat betreft het gegeven dat alleen het RIVM vaccins mag verdelen, benadrukken de artsen dat ze zelf geen vaccins verdelen. “Alles gaat volgens de richtlijnen van het RIVM. Wij brengen alleen huisartsen en mensen die een vaccin willen met elkaar in contact. Dat is beter dan dat het in de prullenbak belandt. Als artsen zijn we tegen vaccins die in prullenbak belanden. Wie is dat nou niet?”

Vraag en aanbod bij elkaar brengen

Huisartsen kunnen op de site overgebleven vaccins aanmelden. Mensen die een vaccin willen, kunnen daar zien of er een huisarts of instelling in de buurt is die mogelijk nog vaccinaties over heeft. De restjes vaccins zijn overigens altijd wel minimaal, maar inderdaad: elk vaccin dat in de prullenbak belandt, is er één te veel.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Alarmfase voor apenpokken

De WHO heeft Monkeypox, ofwel apenpokken, aangemerkt (als ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. De ziekte verspreidt zich in gebieden waar het eerder niet voorkwam.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens