Meteen naar de inhoud

Huisartsen: wijs patiënten op GLI

NZa vraagt huisartsen om patiënten te attenderen op de mogelijkheid van gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) en degenen die daarvoor in aanmerking komen, door te verwijzen. Per 2021 past de NZa de GLI-regelgeving aan om zoveel mogelijk belemmeringen weg te nemen.

Erkende GLI-programma’s worden vanaf 1 januari 2019 vergoed vanuit de basisverzekering. Deze preventieve vorm van zorg richt zich onder begeleiding van een leefstijlcoach op het verminderen van overgewicht door een gezonde leefstijl, zoals gezondere eetgewoonten en meer bewegen. Vroegtijdig preventieve zorg draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van veel burgers en kan zwaardere vormen van zorg voorkomen, een goed voorbeeld van het verlenen van de juiste zorg op de juiste plek. De GLI komt geleidelijk op gang en er reeds mooie voorbeelden waarin de leefstijlcoach het welzijn van zijn cliënten bevordert.

Minimaal één aanbieder per gemeente

Echter: tegelijk zijn er ook aandachtspunten. GLI is niet in alle provincies en gemeenten even beschikbaar. In sommige regio’s is het aanbod laag en bieden veel aanbieders nog geen zorg aan. Een goed landelijk dekkend netwerk van gecontracteerd aanbod is daarom nodig. Ten minste één gecontracteerde aanbieder per gemeente is op z’n plaats, aldus de NZa. Zorgverzekeraars zouden dat moeten nastreven en moeten heldere informatie verschaffen over de GLI. Ook zorggroepen en huisartsen hebben een belangrijke rol in verdere uitrol van de GLI. De NZa roept huisartsen, zorggroepen en zorgverzekeraars in een brief op om al het mogelijke te doen om van de GLI een succes te maken. Daarin verzoekt ze o.a. aan huisartsen om burgers die voldoende gemotiveerd zijn om hun levensstijl te veranderen, attent te maken op de mogelijkheid van GLI.

Aanpassing GLI-regelgeving

De NZa past de GLI-regelgeving voor 2021 aan om, waar mogelijk, belemmeringen weg te nemen. De verhoogde maximumtarieven (max-max) kunnen breed worden ingezet: niet alleen voor innovatie en kwaliteit maar bijvoorbeeld ook om het starten met het aanbieden van GLI (tijdelijk) te stimuleren met het oog op de zorgplicht van de zorgverzekeraar. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars kunnen hierdoor bredere afspraken maken dan zij op basis van de huidige regelgeving aannamen. Met aanscherpen van de definities in de regelgeving zegt de NZa de administratieve lasten te verlagen.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens