Meteen naar de inhoud

Huisartsentekort leidt tot problemen

Vooral in de randen van ons land is er sprake van een huisartsentekort. Dat dit tot problemen kan leiden, zal niemand verbazen. Zo verzamelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd momenteel informatie over meldingen over Co-Med in Anna Paulowna. Co-Med werkt vooral met digitale spreekuren. Niet alle patiënten zijn daarmee ingenomen, maar overstappen is niet mogelijk. Andere praktijken in de regio nemen geen patiënten meer aan.

De Inspectie erkent dat ze inderdaad een melding heeft ontvangen over Co-Med in Anna Paulowna, evenals enkele andere signalen over Co-Med. IGJ kan voorlopig niets zetten over eventuele maatregelen, zo heeft ze laten weten aan NH Nieuws. Ze doet geen uitspraak over de aard en inhoud van de problemen, zolang ze niet alle feiten kent. Pas dan bepaalt ze eventuele vervolgacties. Terecht, natuurlijk.

Fysieke aanwezigheid huisarts

Co-Med nam vorig jaar twee huisartsenpraktijken over in Anna Paulowna en Breezand en dit jaar een in Nieuw Den Helder. Deze praktijken hadden geen opvolger en door het in handen van dit bedrijf te leggen, is ervoor gezorgd dat er in ieder geval een huisartsenpraktijk blijft. Echter: daarmee is het tekort aan huisartsen nog niet opgelost. Omdat Co-Med vooral met digitale spreekuren werkt, is er regelmatig geen huisarts aanwezig in de praktijk. Niet iedereen wil dat en ook niet alle aandoeningen lenen zich daarvoor. Overstappen is, juist vanwege het huisartsentekort in de regio, echter geen optie. De gevolgen laten zich raden. Mensen wachten soms tot het eind van de dag, zodat ze de huisartsenpost kunnen bellen. Maar daarvoor is de huisartsenpost natuurlijk niet bedoeld.

Huisartsen in opleiding enthousiasmeren

De kop van Noord-Holland kampt al langer met een huisartsentekort. Huisarts Diederik de Boer: “We maken het iedere dag mee dat er te weinig huisartsen zijn in de omgeving en dat de waarneming moeilijk is te regelen. Dat is zorgelijk.” Om huisartsen in opleiding enthousiast te maken voor de regio, is er voor hen een scholingsdriedaagse opgezet vanuit onder meer Huisartsenzorg Kop van Noord-Holland, Amsterdam UMC en de Universiteit van Amsterdam. In de hoop dat de deelnemers er na hun opleiding een huisartsenpraktijk willen starten.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Subsidie ZonMw voor verbeteren van hooikoortsverwachting

Hooikoorts beperkt het dagelijks functioneren van vele Nederlanders. ZonMw subsidieert een onderzoeksproject dat onder meer de ontwikkeling van een betrouwbare pollenverwachting als doel heeft. Daarmee kan hun gerelateerde ziektelast worden verlaagd.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens