Meteen naar de inhoud

IGJ geeft toestemming om recepten buiten apotheek te verwerken

Het is toegestaan om recepten buiten de apotheek te verwerken. Dit betreft een tijdelijke toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en geldt in elk geval tot 1 februari 2021. Zo worden apothekers(assistenten) die in thuisquarantaine zitten maar niet ziek zijn, in de gelegenheid gesteld vanuit huis door te werken.

Onder de Geneesmiddelenwet is verwerking van recepten buiten de apotheek normaal gesproken niet toegestaan. Farmaceutische handelingen, waaronder het aanschrijven van een recept en de daarbij behorende controles, mogen alleen worden uitgevoerd in een apotheek.

Ongewone tijden

Echter: vanwege de coronapandemie zijn het nu ongewone tijden. Steeds meer zorginstellingen, waaronder apotheken, worden geraakt door uitval van medewerkers door thuisquarantaine. De inspectie vindt het belangrijk dat zorgverleners in de huidige, moeilijke situatie de ruimte hebben om de zorg zo goed mogelijk in te richten. Daarom staat de IGJ het gedurende de coronacrisis toe om recepten aan te schrijven en te controleren buiten de apotheek. Dit wel onder verantwoordelijkheid en toezicht van de gevestigde apotheker, die onder andere goede farmaceutische zorg en het medische beroepsgeheim borgt. Deze toestemming geldt tot 1 februari 2021. Daarna zal de inspectie bekijken of verlenging noodzakelijk is.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens