Column vinologen Sanne en Jens | IJswijn

Jens en Sanne | Gouden Ton (web)Het had nog maar een paar dagen gevroren en zoals alle andere jaren sloeg de Elfstedenkoorts ook dit jaar weer meteen toe. Het is als een onderhuids virus wat het gros van de Nederlanders – maar vooral de Noordelingen – bij zich draagt en wat bij een temperatuur onder nul, metéen actief wordt.

En wat denkt u dat het effect daarvan is bij ons in de wijnwinkel? U zult het niet geloven  maar mensen komen vragen om IJswijn! Niet dat het merendeel weet wat het is, maar ze vragen er wel om. Zo werkt het menselijk brein blijkbaar bij vorst. Vorst staat gelijk aan ijs en ijs wordt geassocieerd met IJswijn…

Maar goed, Eiswein – om dan maar even de juiste naam te gebruiken – is een fantastische goudgele wijn die slechts in bijzondere jaren verkregen kan worden en daarmee ook meteen zeer kostbaar is. We praten hier over een zeer zoete wijn die wordt verkregen door de druiven te laten drogen aan de druivenstok totdat er acht graden nachtvorst overheen gegaan is. Daarna wordt er pas geoogst. Dit is met alle risico’s van dien. Er bestaat namelijk een grote kans dat voordat de vorst over de druiven gaat een groot gedeelte door vocht wegrot, dat de vogels ermee vandoor gaan of dat er in een jaar simpelweg niet voldoende nachtvorst optreedt.

De bevroren druiven hebben een suikerconcentratie die dusdanig hoog is dat niet alle suikers tijdens de vergisting kunnen worden omgezet. Daarom blijft er veel restsuiker over. Dit geeft een bijzondere edelzoete wijn. Met smaken van exotisch fruit, confit maar ook gember en ander ingelegd fruit. Daartegenover staat een bepaalde frisheid die ontstaat door de zuurgraad die de druif ondanks de suikers toch heeft weten te behouden. De meeste Duitse en Oostenrijkse Eisweinen worden namelijk gemaakt van Riesling druiven. Een druif die van origine een laag PH gehalte heeft. Dit tegenwicht maakt dat deze superzoete wijn een prachtige verteerbaarheid heeft en zeer goed combineert met uiteenlopende gerechten.

Culinair zal deze wijn goed inzetbaar zijn bij alle vormen van ganzen- of eendenlever. Maar ook een perentaart met blauwschimmelkaas is een passende klassieker. Drink deze wijn eens als aperitief in plaats van bij twee bollen vanille-ijs. Laat uw talent gelden in de keuken en bak een stukje tarbot met een beetje venkel en een beure blanc met groene kruiden. Geef deze wijn waar hij recht op heeft; simpele, hoogwaardige ingrediënten!

Iedere editie nemen de jonge gepassioneerde vinologen Sanne Staal en Jens Vergouwen van Wijnkoperij De Gouden Ton in ‘s-Hertogenbosch u mee in de wereld van de wijn.

U kunt onze vinologen Sanne Staal en Jens Vergouwen ook bezoeken in hun winkel in ‘s-Hertogenbosch.
De Gouden Ton | Hinthamerstraat 102 | ’s-Hertogenbosch

21 dagen

Met de juichende supporters voor ogen vraagt Maayke Fluitman zich af hoe diep onze oude manieren van handelen ingeslepen zijn en of we teruggaan naar ‘zoals het altijd was’.

Bredere toepassing nieuwe glucoseverlagende middelen in zicht, ook in de eerste lijn

“Begin niet te snel met insuline in verband met het dominant worden van overgewicht onder de bevolking”, is het advies aan huisartsen van prof. dr. Cees Tack, hoogleraar interne geneeskunde, in het bijzonder diabetologie, aan het Radboudumc in Nijmegen. De nieuwe generatie bloedglucoseverlagende middelen – GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers – krijgt volgens hem een steeds prominentere rol in de geneeskunde. Niet alleen binnen de diabetologie, maar ook binnen de cardiologie en nefrologie krijgen deze middelen steeds meer ingang. Zes vragen over GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers. 1. Wat is de op dit moment de plaats van GLP-1- agonisten en SGLT-2-remmers bij de behandeling van diabetes? “De praktijk is lerende. Op dit moment worden zowel de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 uit 2018 en de NIV-richtlijn Farmacotherapie bij Diabetes Mellitus type 2 voor de tweede lijn, herzien”, geeft hoogleraar interne geneeskunde/diabetologie prof. dr. Cees Tack aan. De herziening van de NHG-Standaard wordt ergens in…

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.