IJzeren Bruno

Niels van Haarlem
Bastiaan Witvliet

Minder dan 0,031 procent van de totale begroting, Bas. Dat is nodig om voor eens en altijd de boel vlot te trekken. Komt er eindelijk een einde aan het gedoe.

Ja, het gaat niet goed met Feijenoord, Niels. Maar denk je echt dat die scorende middenvelder zo weinig kost om mee te draaien in de top van de eredivisie? Staan we straks toch nog te juichen op de Coolsingel!

Zit je weer met je hoofd bij de bal, Bas. Die 0,031 procent van de totale zorgkosten van 88 miljard euro kost het om een einde te maken aan de tekorten aan geneesmiddelen. Kunnen apothekers en huisartsen eindelijk weer eens gewoon gaan zorgverlenen in plaats van eindeloos zoeken naar dat laatste doosje met de anticonceptiepil of een alternatief voor bumetanide.

28 miljoen voor een ijzeren voorraad van vijf maanden medicijnen, Niels. Maar vooral om een groot maatschappelijk probleem op te lossen. Geen nee-verkoop aan de balie, niet uren en dagen zoeken naar dat ene doosje, geen agressie aan de balie. Klinkt als een goed plan.

Niks mis met dat plan van Bruno Bruins, Bas. Sinds 2010 is er sprake van oplopende tekorten en al jaren wordt gezocht naar en vooral gepraat over een oplossing. Nu zijn we 10 jaar verder en ligt er een voorstel dat in de kern door marktpartijen wordt gedragen.

Alleen nog even afstemmen wie de rekening gaat betalen, Niels. De ministeriële inkt is nog niet droog of het grote wijzen naar elkaar is al begonnen: ‘ik ga dat niet betalen, dat moet jij maar doen. Nee, ik ook niet. Echt niet. En ik zeker niet.’ En zo gooien VWS, zorgverzekeraar, fabrikant, groothandel en apotheker de rekening over elkaars schutting.

De discussie gaat niet alleen over wie de rekening betaalt, Bas. Grotere voorraad betekent grotere kans op verspilling en dus hogere kosten. Nu al worden er dagelijks ruim 4.500 verpakkingen vernietigd. Dat neemt alleen maar toe nu de schappen zich vullen met een voorraad van vijf maanden.

Misschien is het een idee om een marktplaats voor overtollige medicijnen te starten, Niels? Kunnen apothekers onderling medicijnen uitwisselen zodat die niet worden vernietigd, maar gewoon gebruikt. Geen verspilling, maar wel lagere zorgkosten.

Goed idee, Bas. Twee apothekers hebben hetzelfde plan en zijn inmiddels het platform PharmaSwap gestart waar in ieder geval al apothekers onderling medicatie kunnen verhandelen. Lees er alles over in deze uitgave. Dat scheelt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de verspilling van geneesmiddelen op zo’n 100 miljoen per jaar wordt geschat.

Mooie uitdaging voor PharmaSwap om ook de ijzeren voorraad bij groothandels én bij fabrikanten in het platform op te nemen en zo de verspilling nog verder tegen te gaan. Komt dus helemaal goed met dat plan van ‘ijzeren’ Bruins, Niels.

En jij gelooft zeker nog steeds in Sinterklaas, Bas

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Kanskaart

Nog net voor de deadline is het dan zover, mijn eerste artikel is ingediend. Ruim een maand later ontvang ik, uiteraard via de mail, bericht: major revisions. Ik zie het somber in, maar leer al snel dat dit heel goed is: het is niet afgewezen!

Trots op apotheker en huisarts

Daar ligt ie dan, Kiezen voor Houdbare Zorg. Mensen, middelen en maatschappelijk draagvlak, de blauwdruk voor de herinrichting van het zorglandschap.

Your wish is my…

Innovatie kent meerdere definities en roept verschillende associaties op. Maar altijd is de mens de drijvende kracht erachter. Met onze opponerende duimen slagen we erin voor iedere vraag een oplossing te creëren.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.