Illegale geneesmiddelen per post zijn verdubbeld

Er is sprake een verdubbeling van het aantal illegale geneesmiddelen dat de douane het afgelopen jaar heeft onderschept. Het is heel eenvoudig om via een website geneesmiddelen in het buitenland te bestellen. Maar is het verstandig? ‘Je bent eigenlijk Russisch roulette aan het spelen met je eigen gezondheid’, aldus apotheker Rik Wagenaar van de KNMP in een interview bij BNR Nieuwsradio.

Hij waarschuwt: ‘Het moet direct bij de besteller argwaan wekken als er geen recept of herhaalnummer wordt gevraagd bij het online bestellen van een receptplichtig geneesmiddel. Dan kun je ervan uitgaan dat er geen enkel onafhankelijk toezicht is op de middelen.

Receptplichtig, maar geen recept nodig
Afslankpillen, erectiepillen, kalmeringstabletten, anabolen en ketamine als partydrugs: ze zijn zeer populair. Deze worden vooral besteld in en verstuurd vanuit Aziatische landen. Het gaat om grote aantallen en daarbij gaat ook heel vaak om middelen die in ons land alleen op recept verkrijgbaar zijn. Alleen is erop die manier geen enkele medische controle. Soms bevatten deze middelen geen of minder werkzame stof dan op verpakking staat vermeld. Dan kan het niet zoveel kwaad. Maar soms bevat het een andere werkzame stof of een te hoge hoeveelheid. Dat kan de gezondheid enorm veel schade toebrengen.

Ga alleen in zee met betrouwbare internetapotheek
Soms vragen mensen liever medicatie per website uit schaamte, bijvoorbeeld voor aidsmiddelen of erectiemiddelen. Er bestaan wel degelijk betrouwbare internetapotheken. Deze hebben een Europees logo. “Maar als er niet naar een recept wordt gevraagd, dan moet je argwanend zijn”, benadrukt apotheker Wagenaar. Hij raadt mensen met klem af om geneesmiddelen in het buitenland te bestellen bij niet-veilige websites.

Geld telt, niet de gezondheid
Ieder jaar neemt het aantal in beslaggenomen medicatie sterk toe. Niet verwonderlijk, want criminelen kunnen via die weg vrij makkelijk geld verdienen. Dat is ook de enige reden van deze site: snel geld verdienen. De mensen erachter hebben echt geen enkele boodschap aan de gezondheid. Beluister hier de uitzending van BNR Nieuwsradio.

Bron: BNR
Onder redactie van: Gerda van Beek

 

 

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Persoonlijk contact is een uniek medicijn

Apotheker Joeri Beek werd met zijn apotheek in Nistelrode in het verleden twee keer uitgeroepen tot ‘Beste apotheek van Nederland’ en stond jaren in de top 10. Inmiddels staat hij aan het roer van een tweede apotheek in Heesch.

Het duurzame perspectief van Orion Pharma

Duurzame groei, ‘building well-being’ voor de patiënten en werknemers, spelen belangrijke rollen in de bedrijfsfilosofie van Orion Pharma. Een interview met Country manager Benelux: Stephan Van Nieuwenhove.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.