In the pocket

“Overleg maar even met de specialist.” Dit hoor ik geregeld als ik een voorstel doe voor een medicatiewijziging. Alleen is ‘even overleggen’ echt een understatement. Ik koester de e-mailadressen van de specialisten die ik in de loop van de tijd verzameld heb (nee, die krijg je niet zomaar!). Maar soms duurt wachten op een antwoord per mail te lang. Dan dus de telefoon.

Zo belde ik laatst naar cardiologie. Eerst een minuut een bandje over Corona, dan doorverbinden met de poli. Weer een bandje: “Kies 1 als u een afspraak wilt maken, kies 2 als u zorgverlener of apotheker bent.” Huh? Zorgverlener óf apotheker? Ik vroeg mij af of er een apotheker zou hebben geklaagd dat hij zich niet kon vinden in de optie ‘patiënt’ of ‘zorgverlener’. Of dat ze ons simpelweg niet als zorgverleners zien…

Ik kies 2 en krijg dan de optie: “Kies 1 als u een huisarts bent, kies 2 als u vragen heeft over medicatie.” Fijn, zo’n aparte medicatielijn, maar uit ervaring weet ik dat een tussenpersoon gaat zoeken in brieven van de specialist die ik zelf ook heb en waar het antwoord niet in staat. Optie 1 ‘huisarts’ ben ik niet, maar mijn nieuwsgierigheid won het laatst van de angst om betrapt te worden. Wat zou die optie bieden? Nog geen minuut later ben ik in overleg met de cardioloog.

Mijn functie laat ik voor het gemak even achterwege (kost zoveel tijd: ik ben apotheker, werk in de praktijk, heb toegang tot dossier, nieuwe functie, etc..).
Mijn vraag of ik de sotalol van mijn 80-jarige patiënt kan omzetten naar ‘zo nodig’ in plaats van ‘dagelijks’ (omdat hij nu niet meer kan hardlopen, wat zijn lust en zijn leven is), vindt ze een goed idee.

Een paar weken later spreek ik mijn patiënt, dolblij, want hij heeft al 3 weken geen sotalol meer hoeven nemen en heeft alweer voorzichtig wat gerend. Zo, dat heeft deze apotheker – lees: zorgverlener! – toch even geregeld. (Pill) in the pocket!

Valérie Meijvis volgde bij het UMC Utrechts Julius Centrum de opleiding tot apotheker-farmacotherapeut. Ze werkt in het Julius Gezondheidscentrum Terwijde in Utrecht en bij SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy in Leiden.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Kanskaart

Nog net voor de deadline is het dan zover, mijn eerste artikel is ingediend. Ruim een maand later ontvang ik, uiteraard via de mail, bericht: major revisions. Ik zie het somber in, maar leer al snel dat dit heel goed is: het is niet afgewezen!

Trots op apotheker en huisarts

Daar ligt ie dan, Kiezen voor Houdbare Zorg. Mensen, middelen en maatschappelijk draagvlak, de blauwdruk voor de herinrichting van het zorglandschap.

Your wish is my…

Innovatie kent meerdere definities en roept verschillende associaties op. Maar altijd is de mens de drijvende kracht erachter. Met onze opponerende duimen slagen we erin voor iedere vraag een oplossing te creëren.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.