Tekst: Caroline Wellink Van de ruim een miljoen longpatiënten die een inhalator gebruikt, maakt negentig procent tijdens het inhaleren een of meer fouten waardoor de medicatie niet goed werkt. Het is een van de redenen waarom een kwart van de COPD-patiënten en een derde van de astmapatiënten niet trouw is aan de therapie. Het schokkende is: deze cijfers zijn al best lang bekend. Tijdens de Week van de Longen werden onlangs diverse initiatieven gepresenteerd die deze hardnekkige problematiek moeten keren. Wie checkt of zijn patiënt op de juiste wijze medicatie inhaleert? Wie checkt of zijn patiënt de medicatie-uitleg heeft begrepen? Wie checkt überhaupt of zijn patiënt trouw is aan de therapie? Toen deze vragen een paar maanden geleden tijdens de CAHAG-conferentie (COPD Astma Huisartsen Advies Groep) aan het publiek werden gesteld, stak maar een handjevol apothekers, huisartsen en praktijkondersteuners de hand op. Ook tijdens de Week van de Longen, die…
Initiatieven voor meer rendement uit inhalatiemedicatie zijn hard nodig

IGJ-factsheet met tips en aanbevelingen COVID-vaccinatie
In de tweede factsheet over COVID-vaccinatie benoemt de IGJ tal van bevindingen en tips die ze heeft verzameld op basis van 21 inspectiebezoeken in de afgelopen weken.

“Leerlingen krijgen hier de tijd om te groeien en dat gebeurt in kleine stapjes.”
Ik ben opleider, maar had al die jaren ook alleen in mijn spreekkamer kunnen doorbrengen. Minder werk, dat is zeker. Maar ik geniet van de omgang met jonge collega’s en leer van hun feedback.

Leeftijd en kwetsbaarheid belangrijke aandachtspunten bij start behandeling DM2
Bij de start van de behandeling van een patiënt met diabetes mellitus type II is het zaak rekening te houden met diens leeftijd en kwetsbaarheid. Onderzoek laat zien dat dit onvoldoende is gebeurd nadat de richtlijnen op dit punt zijn gewijzigd en dit kan zowel voor oudere als voor jongere patiënten nadelige gevolgen hebben. Het zou dus meerwaarde hebben als bij richtlijnontwikkeling ook meteen werk zou worden gemaakt van tools die de praktische implementatie ervan faciliteren. De aanbeveling in richtlijnen is duidelijk: als de huisarts de behandeling van een patiënt met diabetes mellitus type II start, dient hij de HbA1c-streefwaarde af te stemmen op de leeftijd en kwetsbaarheid van de patiënt. Onduidelijk is welke gevolgen dit heeft voor de HbA1c waarde, waarbij medicamenteuze behandeling wordt gestart. In de praktijk bleek er nauwelijks sprake te zijn van verschillen op basis van leeftijd of kwetsbaarheid in de jaren nadat deze aanbeveling in…