Inzet big data en AI in coronabestrijding

Medisch specialisten en datawetenschappers zetten samen kunstmatige intelligentie (AI) en big data in om erachter te komen hoe patiënten met het coronavirus het beste kunnen worden behandeld. Door veel gegevens bij elkaar te brengen, willen de onderzoekers ook voorspellingen kunnen doen over het ziekteverloop bij geïnfecteerde patiënten. Informatie uit de patiëntendossiers mag in dit geval zonder toestemming van de patiënt.

Per intensive care patiënt worden o.a. de meer dan 300.000 datapunten bekeken die per dag aan medische gegevens worden verzameld. Het doel is het vinden van de beste behandeling per individueel geval en voorspellingen te kunnen doen over het ziekteverloop bij geïnfecteerde patiënten. “Het doel is om beter in te schatten welke behandelingen en welke zorgcapaciteit nodig zijn”, aldus het Amsterdam UMC.

Uitkomsten over enkele weken
Daarbij is nadrukkelijke insteek dat het onderzoek geen extra werk oplevert voor de medisch specialisten die direct betrokken zijn bij de behandeling van coronapatiënten. Mede daarom en omdat het even duurt voor alle gegevens binnen zijn, is het nog moeilijk te zeggen wanneer de eerste resultaten binnen zijn. Naar verwachting binnen enkele weken.

Geen toestemming
Opvallend is dat voor het gebruik van de benodigde informatie uit de elektronische patiëntendossiers in deze uitzonderlijke crisissituatie geen toestemming nodig is van de betreffende patiënt of dienst naasten. Daarover is overleg geweest met de Autoriteit Persoonsgegevens. Privacy is heel belangrijk, maar de bestrijding van het virus en het redden van levens is momenteel topprioriteit, is de opstelling van de AP.

Het onderzoek staat onder leiding van Amsterdam UMC, de Vrije Universiteit en Maastricht UMC+. Alle Nederlandse ziekenhuizen, de Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie en datawetenschappers van bedrijven en onderwijsinstellingen werken eraan mee.

Bronnen: Nieuwsnl, BNR, Autoriteit Persoonsgegevens

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Het begon op de fiets

Wanneer een patiënt een nieuwe inhalator krijgt voorgeschreven, geven enkel wij standaard uitleg over het gebruik. Die afspraken zijn regio breed gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.