Meteen naar de inhoud

Inzet big data en AI in coronabestrijding

Medisch specialisten en datawetenschappers zetten samen kunstmatige intelligentie (AI) en big data in om erachter te komen hoe patiënten met het coronavirus het beste kunnen worden behandeld. Door veel gegevens bij elkaar te brengen, willen de onderzoekers ook voorspellingen kunnen doen over het ziekteverloop bij geïnfecteerde patiënten. Informatie uit de patiëntendossiers mag in dit geval zonder toestemming van de patiënt.

Per intensive care patiënt worden o.a. de meer dan 300.000 datapunten bekeken die per dag aan medische gegevens worden verzameld. Het doel is het vinden van de beste behandeling per individueel geval en voorspellingen te kunnen doen over het ziekteverloop bij geïnfecteerde patiënten. “Het doel is om beter in te schatten welke behandelingen en welke zorgcapaciteit nodig zijn”, aldus het Amsterdam UMC.

Uitkomsten over enkele weken
Daarbij is nadrukkelijke insteek dat het onderzoek geen extra werk oplevert voor de medisch specialisten die direct betrokken zijn bij de behandeling van coronapatiënten. Mede daarom en omdat het even duurt voor alle gegevens binnen zijn, is het nog moeilijk te zeggen wanneer de eerste resultaten binnen zijn. Naar verwachting binnen enkele weken.

Geen toestemming
Opvallend is dat voor het gebruik van de benodigde informatie uit de elektronische patiëntendossiers in deze uitzonderlijke crisissituatie geen toestemming nodig is van de betreffende patiënt of dienst naasten. Daarover is overleg geweest met de Autoriteit Persoonsgegevens. Privacy is heel belangrijk, maar de bestrijding van het virus en het redden van levens is momenteel topprioriteit, is de opstelling van de AP.

Het onderzoek staat onder leiding van Amsterdam UMC, de Vrije Universiteit en Maastricht UMC+. Alle Nederlandse ziekenhuizen, de Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie en datawetenschappers van bedrijven en onderwijsinstellingen werken eraan mee.

Bronnen: Nieuwsnl, BNR, Autoriteit Persoonsgegevens

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens