IVM bindt strijd aan met nepnieuws

Fake nieuws bestaat al heel lang, maar door sociale media gaat de verspreiding van deze nepberichten razendsnel. Iedereen kan tegenwoordig content plaatsen op het internet. Daardoor vervagen de grenzen tussen nieuws, nepnieuws en advertenties. Ook over medische onderwerpen staat  veel onzin op het net. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) wil dat bestrijden door medische claims op het internet te checken, onder de naam: Delen of Deleten?

Voorbeelden van misleidende informatie op het internet zijn claims als: ‘Cannabis geneest kanker’ of ‘vaccinaties veroorzaken autisme’. Het antwoord van het Instituut voor Verantwoord op fake nieuws is een tegenaanval op sociale media met korte video’s.

Luchtige animaties
In zo’n korte video wordt op ludieke wijze een medische claim behandeld. Voor meer achtergrondinformatie kan men doorklikken naar de website van het IVM. Op deze manier wil het IVM bijdragen aan objectieve informatievoorziening op het internet, zodat de consument over feitelijk juiste informatie kan beschikken. IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel: “We kiezen met korte video’s voor een snel medium en we brengen het luchtig, maar onze stellingen zijn goed onderbouwd.”

Cannabis versus kanker
De eerste video gaat over de veronderstelde werking van cannabis tegen kanker. Dat is een actueel en beladen onderwerp, gezien de publieke discussie van de laatste weken in media en politiek. In een geanimeerde video boksen een wietplant en een kankercel tegen elkaar. Daarbij krijgt de kijker snel duidelijke informatie over wat cannabis wél kan doen, bijvoorbeeld pijn verminderen. Maar: de claim dat cannabis kanker geneest, is nooit bewezen.

 

Bron: IVM

 

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.