Janssen Pharmaceutica levert 8 miljoen coronavaccins aan Nederlandse markt

Nederland neemt minimaal 7,8 miljoen doses af van het coronavaccin van Janssen Pharmaceutica, zodra dit vaccin wordt toegelaten tot de Europese markt. Dat is naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021. Zonder tegenslag, althans. Wanneer er daadwerkelijk kan worden gestart met vaccineren hangt mede af van de klinische tests en de beoordeling door EMA. Bij de start van vaccinaties zal er voorrang worden gegeven aan bepaalde doelgroepen.

Iedereen kijkt reikhalzend uit naar het op de markt komen van een goedwerkend vaccin tegen covid-19. Om ervoor te zorgen dat er dan volgende vaccins beschikbaar zijn, heeft de Europese Commissie diverse contracten gesloten met farmaceuten. Onder andere dus met het Leidse bedrijf Janssen Pharmaceutica. Dat garandeert de levering van 200 miljoen doses van het vaccin voor de hele Europese Unie. Volgens de vaste verdeelsleutel heeft Nederland recht op 3,89% van de totale order, in totaal dus 7,8 miljoen doses. Daarnaast bevat het contract een optie voor nog eens 7,8 miljoen doses.

Contracten met farmaceuten

Het vaccin van farmaceut Janssen wordt deels in Nederland ontwikkeld en in Nederland geproduceerd. Minister Hugo de Jonge gaat in een brief aan de Tweede Kamer in op de aankoop van covid-19-vaccins. Eerder heeft de Europese Commissie al contracten gesloten met AstraZeneca en Sanofi/GSK, beide met een omvang van 300 miljoen doses. Ook bij deze contracten krijgt Nederland 3,89% van de totale bestelling, wat neerkomt op 11,7 miljoen doses per contract. Daarnaast worden afspraken uitgewerkt met drie andere farmaceuten: Curevac, Moderna en BioNTech/Pfizer. Nederland heeft in totaal € 700 miljoen gereserveerd voor de aankoop van coronavaccins.

Toelating

Op dit moment zijn er bijna 200 verschillende COVID-19 vaccins in ontwikkeling en worden er zo’n 40 daarvan klinisch getest. Elk vaccin moet een uitgebreid traject doorlopen voordat het op de markt mag worden gebracht. EMA is onlangs gestart met de beoordeling (‘rolling review’) van de vaccins van AstraZeneca en BioNtech/Pfizer. Na afronding van dit proces is het uiteindelijk de Europese Commissie die besluit over de toelating. Genoemde tweede kwartaal van 2021 kan dus ook weleens de wens de vader van de gedachte zijn.

Vaccinatiestrategie

Overigens komen niet alle kandidaat-vaccins direct en tegelijkertijd in grote hoeveelheden op de markt. De voorraad is naar verwachting in de eerste fase nog beperkt. Het RIVM is gestart met voorbereidingen ten aanzien van opslag, distributie, registratie en uitvoering van de vaccinatie. Met GGD’en en huisartsen wordt gesproken over het vaccineren van specifieke doelgroepen en de Gezondheidsraad komt in november met een advies over de prioritering van doelgroepen.

Bron: Rijksoverheid

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Het begon op de fiets

Wanneer een patiënt een nieuwe inhalator krijgt voorgeschreven, geven enkel wij standaard uitleg over het gebruik. Die afspraken zijn regio breed gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.