Meteen naar de inhoud

Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden

drijfveren‘Ze is een huisarts zoals je iedereen zou toewensen’, aldus een patiënt van Anneke Dalinghaus. ‘Vriendelijk, benader- baar en professioneel.’ Een mooi compliment voor een huisarts lijkt me. Anneke (64) blijkt een bezige bij: huisarts, kaderarts ouderengeneeskunde, vrouw en moeder van, schildert en spreekt haar talen. En als het even kan doet ze alles op de fiets. Een vrouw die het vak ademt. “Ik hou van mijn vak omdat ik het verschil kan maken. Ik kan mensen helpen om zichzelf beter te laten voelen. Wat het soms moeilijk maakt, is dat ik mijn beroep bén. Het is een manier van leven. Prima hoor, anders zou ik iets anders doen.”

Huisartsenpraktijk Lidwina ligt in Stratum. In deze praktijk zijn drie huisartsenpraktijken gevestigd. Stratum is een van de zeven stadsdelen van de gemeente Eindhoven en telt ruim 33.000 inwoners. Het was oorspronkelijk een agrarische gemeenschap waar in de vorige eeuw ook sigaren- en textiel- industrie ontstond. Daarna deden ook grotere, moderne bedrij- ven hun intrede, zoals truckfabrikant DAF. Het is een gemê- leerde wijk met een groot aantal oudere bewoners.

U bent 32 jaar geleden begonnen als huisarts. Hoe zag uw carrière er in vogelvlucht uit?
“Voordat ik als eenpitter mijn praktijk begon in een nieuw- bouwwijk iets verderop, heb ik een aantal jaar met mijn man in Venezuela gewoond. Daar hield ik me onder andere bezig met de bestrijding van malaria. In 1991 kwamen we terug in Nederland en begon ik mijn praktijk in een noodgebouwtje. Aantal patiënten: 0. In 1995 werd ik de klassieke huisarts met praktijk aan huis. Wel zo handig als je drie kinderen hebt. Sinds 2006 zit ik in deze praktijk. Aantal patiënten: 2350. Als ik terug- kijk, is vooral de manier waarop we nadenken over gezondheid veranderd.”

In welke zin anders?
“Gezondheid werd vooral gezien als de afwezigheid van ziekte. Je was gezond als je geen ziekte had. Nu is gezondheid het gevoel van gezond zijn. Dit kan ook als je ziek bent of een chronische ziekte hebt. Arts-onderzoeker Machteld Huber introduceerde deze visie over positieve gezondheid in 2012 in Nederland. In haar zienswijze is gezondheid het vermogen om met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk de eigen regie te voeren. Het gaat om het vermogen om met veranderende omstandigheden om te kunnen gaan. Vroeger zeiden we: ‘Je bent een ‘diabeet’. Maar je bént niet je ziekte, je hébt een ziekte.”

Hoe vertaalt deze visie zich in de praktijk?
“Het betekent dat ‘de dokter’ niet meer degene is die tegen de patiënt zegt wat hij moet doen. We gaan samen op zoek naar hoe je zo gezond en prettig mogelijk kunt leven. De pati- ent neemt in deze zoveel mogelijk de regie. Daarbij is goede informatie essentieel zodat er weloverwogen keuzes gemaakt kunnen worden. Dan kom ik om de hoek kijken. Ik ben de expert op het gebied van gezondheid waaraan de patiënt vragen kan stellen. Een coach die begeleidt om gezonder te worden. Als je dat wilt natuurlijk. ”

Je bent ook kaderarts ouderengeneeskunde. Waarom ouderengeneeskunde?

“Ouderengeneeskunde is een uitdaging op medisch gebied. Maar het is ook interessant om te zien hoe de ouderdom zich tot het leven verhoudt. Dan gaat het om veel niet-medische aspecten. Denk aan eenzaamheid, hulpbehoevendheid en mantelzorg. Oud worden is moeilijk. Iedereen wil het worden maar niemand wil het zijn. Je verliest veel. In ons zorgpro- gramma begeleiden we kwetsbare ouderen die problemen hebben met zelfstandig leven.”

Hoe is de samenwerking met apothekers?
“Die is erg goed. Naast het gewone farmacotherapeutisch overleg zitten we met apothekers uit Brabant in het project PerfectSamen. De belangrijkste doelstelling van PerfectSamen is samenwerken om de kwaliteit van de farmaceutische zorg rondom de patiënt te verbeteren. Zorgverleners die een rol spelen bij het voorschrijven en overhandigen van medicijnen aan de patiënt. Ik moet zeggen dat de samenwerking steeds beter verloopt.”

Wat is de grootste uitdaging voor huisartsen?
“De grootste uitdaging zijn de vragen: Hoe houden we de zorg in de lucht? Hoe gaan we om met een toenemende zorgvraag en hoe blijven we de zorg bemensen? Huisartsen draaien veel diensten, maken veel uren. Huisartsenposten kraken en piepen. Naast mijn werk overdag draai ik ook nachtdiensten. Dat is pittig. Een werkweek van 60 uur is voor mij geen uitzon- dering. Dan heb ik het nog niet eens over alle vergaderingen. Het schijnt dat 1/3 van de huisartsen in deze regio in loon- dienst werkt. Er zijn dus steeds minder praktijkhouders. Wie zorgt straks voor hun opvolging? Er zijn wel jonge huisartsen maar die willen graag een leven naast hun werk. Dus als jij nu aan mij vraagt wat ik voor mijn volgende verjaardag gedaan wil hebben, is dat het vinden van een geschikte opvolger zodat ik met een gerust hart met pensioen kan.” ❦

In ‘Drijfveren’ spreken we met huisartsen en apothekers over hun vak, ambities en keuzes die ze dagelijks maken. Oftewel: ‘Wat bezielt uw collega?’ In deze editie: huisarts Anneke Dalinghaus-Nienhuys. Haar praktijk is gevestigd in Huisartsenpraktijk Lidwina, onderdeel van zorggroep PoZoB (Praktijkondersteuning Zuidoost-Brabant).

Tekst en foto: Cai Vosbeek

Dit artikel verscheen eerder in FarmaMagazine juli 2018

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens