Kappen nou!

Niels van HaarlemWat een heerlijk begin van het nieuwe jaar, Niels! Het jaar is nog maar net begonnen, de beste wensen nog niet uitgesproken of de beschuldigingen vliegen over en weer. Ja, de farmaceutische zorg heeft hele goede voornemens uitgesproken voor 2019!
Waar 2018 eindigde gaat dit jaar vrolijk verder, Bas. De aanval van de apothekers op het preferentiebeleid als oorzaak van de tekorten aan de balie gaat met volle kracht door. De huisartsen ondersteunen deze noodkreet van harte, want die zijn het gezeur van al die patiënten om een ander doosje ook meer dan zat. En maar blijven roeptoeteren dat de zorgverzekeraar de kwade genius is. En die zorgverzekeraars die vervolgens hun rituele dans uitvoeren, alles glashard ontkennen en ondertussen lachend naar de besparingen kijken.
En niet te vergeten die zes farmaceutische fabrikanten, Niels. Verenigd in de Generieke Leveranciers Nederland, beweren dat de tekorten toch echt niet door dat preferentiebeleid komt. Echt niet. Zeker weten. Ik zweer het je.
Je doelt op de club onder leiding van een voormalig beleidscoördinator van een van de grootste zorgverzekeraars en tevens een van de grondleggers van datzelfde preferentiebeleid, Bas?
Precies, Niels. En ondertussen wordt op basis van een paar geruchten een beroepsgroep beticht van fraude. Een tendentieus artikel in Trouw over dat iemand hoorde zeggen dat de buurman had gehoord van zijn neef dat een apotheker geneesmiddelen exporteert en zo de oorzaak is van al die tekorten.
Stevige woorden, Bas, zo kennen we je weer. Laten we dan ook deze eerste editie van dit jaar, dat tot doel heeft om de spelers in de farmaceutische zorg te verbinden, gebruiken om een oproep te doen: heren en dames, kappen met zwarte pieten! Gedraag je en ga als volwassen mensen rond de tafel. Aan een ronde tafel. Ga met elkaar in gesprek, luister naar elkaar en bedenk je voor wie we werken: voor de patiënt en niet voor je eigen belang.
Dat gaat zo niet lukken, Niels, die vermoorden elkaar dan bijkans. De minister moet een verkenner aanstellen, iemand met gezag, die de partijen bij elkaar brengt. Toen het in 2013 ook hommeles was heeft de toenmalige minister van VWS Alexander Rinnooy Kan de opdracht gegeven de vastgelopen farmaceutische zorg weer aan de praat te krijgen. Mét resultaat. Zal ik hem eens bellen?

Auteur: redactie
Categorie: Columns

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.