KennisCafé in De Balie over drugsgebruik

drugsElke derde maandag van de maand vindt in De Balie te Amsterdam het KennisCafé plaats. Dit betreft een coproductie van de Volkskrant, KNAW, NEMO Science Museum en De Balie. Op 16 januari a.s. heeft het KennisCafé als thema: “Verruim je geest”.  Moderator Martijn van Calmthout spreekt dan met wetenschappers over drugs: hoe maak je drugs? Wat doet het? Hoe ver kun je chemische grenzen oprekken met nieuwe drugs?

Nieuwe drugs, oude drugs, designerdrugs, drugs uit de natuur, het rijtje is eindeloos. Wie is er heden ten dage niet mee groot geworden? Drugs kunnen je net een klein zetje geven om beter te presteren, of ze bieden een fijne, soms zeer nodige, ontspanning van de dagelijkse beslommeringen. Voor gebruik tijdens een feestje of gewoon thuis. Om een ervaring rijker te zijn of soms om de pijn van het leven te verzachten.

In gesprek met onderzoekers

Hoe werken drugs, wat gebeurt er in de hersenen en in het lichaam? Hoe maak je drugs? Wanneer wordt recreatief gebruik een verslaving? Van Calmthout gaat onder meer in gesprek met  Kim Kuypers, neurofarmacologisch onderzoeker aan de Universiteit Maastricht. Kuypers doet al 13 jaar onderzoek naar MDMA, waarbij zij onder meer de positieve effecten van deze drugs voor het voetlicht brengt. Daarnaast gaat Van Calmthout in gesprek met botanicus  Tinde van Andel,  onderzoeker bij Naturalis Biodiversity Centre in Leiden en hoogleraar in Wageningen en Leiden,  Benjamin Drukarch, experimenteel neurofarmacoloog bij VUmc en  Mikael Kowal,  research coördinator bij  Bedrocan, het enige Europese bedrijf dat cannabis kweekt voor medicinale doeleinden.

Reserveren
De bijeenkomst vindt plaats op 16 januari van 20.00-22.00 uur in De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam. Kaarten kunt u telefonisch reserveren via tel. 020 5535100. Gereserveerde kaarten kunnen de hele dag tot 45 minuten voor aanvang worden opgehaald. Daarna worden ze vrijgegeven.  Zie voor meer informatie de website van het KNAW

Onder redactie van: Gerda van Beek

 

 

 

 

Wijs in het oosten

Op veel plaatsen laten bewoners met de groene Achterhoekse vlag zien hoe trots ze zijn op hun omgeving. En terecht. Mooi is het hier zeker.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.