Meteen naar de inhoud

Laaggeletterden naar Apo.nl

FarmaMagazine_iconenVanaf 7 september zijn op Apo.nl – de makkelijk te onthouden naam voor Apotheek.nl – 24 iconen opgenomen die voor laaggeletterden lastige begrippen uit de apotheek uitleggen. Apothekersassistenten kunnen de iconen aan de balie inzetten. Bovendien verschijnt een boek met verhalen van moeilijk lezende medicijngebruikers en start in Den Haag een multimediale expositie. Dit valt samen met de start van de campagne ‘Kunt u dat even uitleggen’.  

De campagne is ontwikkeld door de KNMP is samenwerking met het expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos, de Stichting Lezen en Schrijven en V&VN. Het doel is een goed medicijngebruik door laaggeletterde patiënten bevorderen. Speciaal voor de doelgroep zijn 24 nieuwe iconen ontwikkeld die lastige begrippen uitleggen als ‘driemaal daags’ en ‘op een lege maag innemen’. Ook zijn er iconen voor de werking van de medicatie. Alle iconen zijn getest door respondenten uit de doelgroep en beschikbaar via Apotheek.nl.

Dag van de Apothekersassistent
Na een klik op een pictogram start een filmpje met uitleg. Daarnaast is aan veel geneesmiddelpagina’s op Apotheek.nl een ‘uitlegknop’ toegevoegd. Na een klik hierop wordt de belangrijkste informatie over het medicijn voorgelezen. Ook komt er een woordenboek, dat moeilijke woorden als ‘wisselwerkingen’ uitlegt.
Apothekersassistenten krijgen op de Dag van de Apothekersassistent, de vierde dinsdag van september, gratis toegang tot de tentoonstelling in het Museum voor Communicatie met de e-learning. Alle assistenten die de tentoonstelling bezoeken, krijgen het boek ‘De apothekersassistent’ cadeau.

Kijkje in leven laaggeletterde
De verschillende onderdelen van de campagne geven een kijkje in het leven van een laaggeletterde en laten het belang van taalvaardigheid voor juist medicatiegebruik zien. De persoonlijke portretten in het boek ‘Kunt u dat even uitleggen – Verhalen van moeilijk lezende medicijngebruikers’ laten zien hoe het is om niet te beschikken over voldoende taalvaardigheid. Ervaringsdeskundigen vertellen hoe lastig het is om instructies als ‘tweemaal daags één’ te begrijpen, of te onthouden welke naam hun geneesmiddel heeft.

Herkennen en coachen
Met een speciaal ontwikkelde e-learning in het museum krijgen verpleegkundigen, verzorgenden en apothekersassistenten instrumenten in handen om laaggeletterden te herkennen en hen te coachen bij hun medicijngebruik. Een documentaire geeft een kijkje in de dagelijkse bezigheden van enkele laaggeletterden en laat zien hoe hun medicijngebruik in gevaar komt doordat ze gezondheidsinformatie niet begrijpen. Ook zorgverleners, zoals een apotheker, een huisarts en een wijkverpleegkundige vertellen over hun ervaringen. Een van de radiocommercials die de komende maanden wordt uitgezonden op regionale radiozenders, heet: ´Rectaal inbrengen. Kunt u dat even uitleggen? Veilig medicijngebruik? Vraag het uw apotheker.’

Laaggeletterdheid en medicatiegebruik
In Nederland is zo’n 11% van de volwassen bevolking laaggeletterd. Daarnaast heeft 25% moeite met het lezen en begrijpen van schema’s en formulieren of gezondheidsinformatie zoals bijsluiters. Laaggeletterden hebben specifieke problemen met hun medicatiegebruik. Ze hebben vaak moeite om de uitleg en de bijsluiter te begrijpen. Dat kan leiden tot therapie-ontrouw en verkeerd geneesmiddelgebruik. Onder het motto ‘Kunt u dat even uitleggen?’ wil de KNMP het taboe doorbreken. Het moet gewoon worden voor een patiënt – laaggeletterd of niet – om extra uitleg te vragen wanneer hij deze niet begrijpt.

Tekst: Kees Kommer

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Alarmfase voor apenpokken

De WHO heeft Monkeypox, ofwel apenpokken, aangemerkt (als ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. De ziekte verspreidt zich in gebieden waar het eerder niet voorkwam.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens