Meteen naar de inhoud

Lachertje

Zo, dat hebben we weer mooi gefixt, Bas. Stond ons land bij de start nog ergens in de achterhoede, met alleen Bulgarije achter ons. Komen we uiteindelijk tóch nog als eerste over de finish. Wat een inhaalrace! Met dank aan Peter. En de Chinezen uiteraard.

Je hebt het over het WK veldrijden, Niels? Dat was inderdaad ploeteren over het strand. En die Matthieu heeft toch gewonnen? Geen Chinees op het parcours gezien. En ook geen Peter, overigens.

Het gaat over een hele andere wedstrijd Bas. De race om de gehele Nederlandse bevolking zo snel mogelijk te vaccineren tegen het coronavirus COVID-19. Zodat we de maatschappij eindelijk weer open kunnen gooien. Van lachertje is Nederland in een klap hét toonbeeld geworden hoe een land binnen één maand iedereen kán vaccineren.

Laat dat maar aan Peter de Jong over inderdaad, want daar doel je natuurlijk op, Niels? Het zal niemand zijn ontgaan dat deze CEO van de Brocacef Groep, Nederlands grootste groothandel in medicijnen en medische hulpmiddelen, een hele grote knuppel in het hoenderhoek heeft gegooid.Minister Hugo de Jonge moet het vaccinatieprogramma zo snel mogelijk weghalen bij die wetenschappers van het RIVM en de GGD, want die maken er een zooitje van. Laat het vaccineren over aan de specialisten in opslag, logistiek en farmaceutische zorg. Dan kan heel Nederland binnen 30 dagen zijn gevaccineerd. Eventueel met gebruik van de Chinese vaccins, aldus de Jong. (*leestip!) 

Hoe heeft het zover kunnen komen, Bas. Marktwerking is toch de ruggengraad van het beleid van dit kabinet? Laat de zorg vooral aan de markt over, dan komt het allemaal goed. Wij bemoeien ons er niet mee. Behalve dan tijdens een wereldwijde crisis. Dan zet diezelfde overheid diezelfde markt direct buiten de deur en gaan ze zelf een beetje fröbelen. Met als resultaat een vaccinatiestrategie die werkelijk niemand begrijpt. En ons land het lachertje van de wereld.

Vertrouwen, Niels. Of beter gezegd, het gebrek daaraan. Dát is er aan de hand. We zien het bij de oeverloze discussie over wie de rekening betaalt van het aanleggen van de ijzeren voorraad medicijnen om zo een einde te maken aan de schrijnende  tekorten waarvan apothekers en huisartsen, maar vooral patiënten veel last van hebben. Dat probleem is nog steeds niet opgelost. De overheid vertrouwt haar partners niet en beticht de farmaceutische dienstverleners van winstbejag, zo lijkt het. 

Wacht even, Bas. De telefoon gaat. Een Chinees aan de lijn, vraagt waar hij die 28 miljoen vaccins moet laten die ene Peter heeft besteld. Klinkt vertrouwd.

* Leestip: farma-magazine.nl/peter-de-jong-binnen-een-maand-iedereen-gevaccineerd

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Web van wantrouwen

Ergens in december zetten huisartsen een handtekening onder het Integraal Zorgakkoord, beter bekend als het IZA. Of niet natuurlijk, want vooralsnog is onbekend wat de pootwachters tot de zorg gaan doen.

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Vergroen nu eens de praktijk

De crisissen in ons land stapelen zich op. Gas, elektra, inflatie, oorlog, brandstof, Groningen, toeslag, asiel en klimaat… Ben ik er nog eentje vergeten? Oh natuurlijk: corona staat weer voor deur!

Column Maayke Fluitman: Tasmaanse tijger

Afgelopen augustus berichtte De Morgen dat Australische wetenschappers al jaren bezig zijn om de Tasmaanse tijger weer tot leven te wekken. De laatste Tasmaanse tijger, Benjamin, stierf in 1936.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens