Landelijke richtlijn prikaccidenten vernieuwd

FarmaMagazine | Na een prikincident is desinfectie met een huiddesinfectans geboden en na een mensenbeet blijft profylaxe met antimicrobiële middelen geboden. Dit zijn enkele opvallende zaken in de nieuwe Landelijke Richtlijn Prikaccidenten die het RIVM in april 2019 uitbracht. Deze vervangt de oude richtlijn uit 2007. Het RIVM schat dat er jaarlijks 25 tot 30 duizend prikaccidenten plaatsvinden in Nederland. Met een ‘prikaccident’ wordt bedoeld het komen van bloed – of een andere besmettelijke lichaamsvloeistof – van een persoon in het lichaam van een andere persoon via prikken, spatten of bijten. Bij een prik- of snijaccident gebeurt dit via een scherp voorwerp, bijvoorbeeld een injectienaald of scalpel. Bij een spataccident komt het bloed – of een andere lichaamsvloeistof – op slijmvliezen of niet intacte huid terecht. Bij een bijtaccident komt bloed van degene die gebeten wordt op het mondslijmvlies van de bijter of speeksel (al dan niet vermengd met bloed…

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Het begon op de fiets

Wanneer een patiënt een nieuwe inhalator krijgt voorgeschreven, geven enkel wij standaard uitleg over het gebruik. Die afspraken zijn regio breed gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.