Lessen ‘Geneesmiddelen in het verkeer’ voor farma-studenten

Rijden onder invloed is officieel een misdrijf. Toch maken veel mensen zich daar schuldig aan. Daarbij gaat niet alleen om alcohol of drugs, maar tevens om gebruik van geneesmiddelen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Ook dat levert risico’s op in het verkeer. Om mensen hiervan bewust te maken, zijn in opdracht van de provincie Utrecht voorbeeldlessen ‘Geneesmiddelen in het verkeer’ gegeven op alle Utrechtse mbo-opleidingen voor apothekers- en doktersassistenten en op de hbo-opleiding Farmakunde.

Eén op de zes Nederlanders gebruikt geneesmiddelen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, zoals slaap- en kalmeringsmiddelen en sterke pijnstillers. De gevolgen van het gebruik van medicijnen in het verkeer worden vaak onderschat. In de voorbeeldlessen ‘Geneesmiddelen in het verkeer’ werden de studenten uitgedaagd om op een goede manier aandacht te vragen voor de risico’s van het gebruik van medicijnen in het verkeer en te zoeken naar oplossingen. Soms zijn er andere medicijnen of is een andere dosering mogelijk.

Ontwikkeld lesmateriaal
De voorbeeldlessen in 2017 en 2018 zijn verzorgd door het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Afgesproken is dat docenten vanaf 2019 de lessen met het reeds ontwikkelde lesmateriaal zelf aan de studenten geven.

Wegenverkeerswet
De Wegenverkeerswet kent het verbod om als bestuurder onder invloed van een geneesmiddel te zijn dat de rijvaardigheid vermindert. Bij een geneesmiddel waar dat het geval is, staat het altijd nadrukkelijk aangegeven. Desondanks neemt lang niet iedereen zo’n waarschuwing serieus. Bestuurders die onder invloed van een middel verkeren waarvan zij weten of redelijkerwijs kunnen weten dat het gebruik daarvan de rijvaardigheid kan verminderen, zijn strafbaar volgens de Wegenverkeerswet, omdat dit valt onder rijden onder invloed. En dat is zelfs een misdrijf.

Investering provincie Utrecht
Verkeersveiligheid is een belangrijk thema voor de provincie Utrecht, daarom investeert de provincie in diverse infrastructurele en educatieve projecten en in voorlichtingscampagnes. Doelstelling van het Mobiliteitsplan van de provincie is dat er tussen 2015 en 2028 een continu dalende trend zichtbaar is in het aantal verkeersdoden en ernstig gewonden.

Bron: Provincie Utrecht
Onder redactie van: Gerda van Beek

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Persoonlijk contact is een uniek medicijn

Apotheker Joeri Beek werd met zijn apotheek in Nistelrode in het verleden twee keer uitgeroepen tot ‘Beste apotheek van Nederland’ en stond jaren in de top 10. Inmiddels staat hij aan het roer van een tweede apotheek in Heesch.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.