Livestream bijeenkomst drugs en gezondheid

drugsWat doen drugs met onze gezondheid op lange termijn? Dit onderwerp staat centraal tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door het OLVG: ‘Drugs in de stad. Het hart in extase’. Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar voor dit programma, maar het is live te volgen op 18 oktober vanaf 20:00 uur via https://dezwijger.nl/live

Alle inspanningen van politie, justitie en bestuurders ten spijt, alles wijst erop dat cocaïne momenteel de Nederlandse markt overspoelt. Het gebruik neemt toe, evenals dat van xtc. In hoeverre is de ‘normalisering’ van drugs in de samenleving een probleem?

Cardioloog Robert Riezebos vertelt tijdens de lezing welke effecten xtc, 4-FA, cocaïne en amfetamine op het hart en lichaam hebben. Ook gaat hij in op wat hij zoal meemaakt bij het OLVG. Hij ziet veel voorbij komen door het gebruik van oppeppende middelen en dat is niet veel goeds.

Zorgelijke ontwikkeling
Toen hij in 2000 met zijn opleiding tot cardioloog begon, kwam hij een paar keer per jaar problemen tegen vanwege drugsgebruik. Nu is dat wekelijks en op de afdeling Spoedeisende Hulp zijn ernstige gevallen zelfs dagelijkse kost. Een zorgelijke ontwikkeling. Het hart is kwetsbaar, zeker voor gebruikers van cocaïne, xtc, speed en andere uppers. Dat leidt tot hartfalen en hartritmestoornissen en soms nog erger. Het aantal geregistreerde doden door drugs is tussen 2014 en 2016 bijna verdubbeld: van 123 naar 235.

Cokegebruik kan hart- en vaatproblemen verergeren
Ongeveer één op de vier hartinfarcten bij mensen in de leeftijd van 18 tot 45 jaar is toe te schrijven aan cocaïnegebruik. Maar het betreft niet alleen jongeren. “We zien steeds meer 50-, 60- en 70-jarigen die cocaïne gebruiken”, vermeldt Riezebos. De ouderen lopen een groter risico. Vaak hebben ze al onderliggende hart- en vaatproblemen. Het cokegebruik kan die verergeren.

Voor de behandelend arts is het belangrijk te weten of iemand met klachten als pijn op de borst drugs heeft gebruikt. “De behandeling vereist dan namelijk andere dan de reguliere medicijnen. Die kunnen zelfs tot verergering leiden”, zegt Riezebos.

Kijk ook donderdag 18 oktober om 20.00 uur naar de livestream van deze bijeenkomst.

Bron: OLVG, Het Parool en Trouw
Onder redactie van: Gerda van Beek

 

 

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.