Maand voorwaardelijk geëist tegen huisarts

UTRECHT (ANP) – Tegen de 86-jarige Cornelis H. die als huisarts ongevraagd foto’s heeft gemaakt van de geslachtsdelen van vrouwelijke patiënten, is dinsdag bij de rechtbank in Utrecht een maand voorwaardelijke gevangenisstraf geëist wegens schennis. De verdachte, die onlangs stopte als huisarts, werd 3 jaar geleden voor hetzelfde feit tot dezelfde straf veroordeeld.

De politie vond in de artsenpraktijk in Utrecht Oost foto’s van geslachtsdelen. H. beriep zich op zijn zwijgplicht. Het Openbaar Ministerie (OM) moest tot de Hoge Raad procederen om de foto’s te mogen gebruiken in de strafzaak.

21 dagen

Met de juichende supporters voor ogen vraagt Maayke Fluitman zich af hoe diep onze oude manieren van handelen ingeslepen zijn en of we teruggaan naar ‘zoals het altijd was’.

Bredere toepassing nieuwe glucoseverlagende middelen in zicht, ook in de eerste lijn

“Begin niet te snel met insuline in verband met het dominant worden van overgewicht onder de bevolking”, is het advies aan huisartsen van prof. dr. Cees Tack, hoogleraar interne geneeskunde, in het bijzonder diabetologie, aan het Radboudumc in Nijmegen. De nieuwe generatie bloedglucoseverlagende middelen – GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers – krijgt volgens hem een steeds prominentere rol in de geneeskunde. Niet alleen binnen de diabetologie, maar ook binnen de cardiologie en nefrologie krijgen deze middelen steeds meer ingang. Zes vragen over GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers. 1. Wat is de op dit moment de plaats van GLP-1- agonisten en SGLT-2-remmers bij de behandeling van diabetes? “De praktijk is lerende. Op dit moment worden zowel de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 uit 2018 en de NIV-richtlijn Farmacotherapie bij Diabetes Mellitus type 2 voor de tweede lijn, herzien”, geeft hoogleraar interne geneeskunde/diabetologie prof. dr. Cees Tack aan. De herziening van de NHG-Standaard wordt ergens in…

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.