Mag het een onsje minder?

Op zaterdag ga ik graag naar de markt. Laven aan de veelheid aan geuren en kleuren. Met twee tassen gevuld met groeten, fruit en kaas kom ik huis. Want ik streef natuurlijk een gezonde levensstijl na.

Niet altijd. Soms kom ik met een stuk Belgisch Witblauw thuis. Biefstuk voor gevorderden, zeg maar. Gaar het vacuüm verpakte stuk 30 minuten – zeg nooit een half uur – op 60 graden in de oven, minuutje aanbraden op hoog vuur en klaar. Afblussen met een stevige Italiaanse rode. Laat het u smaken.

Natuurlijk vraagt de slager op de markt altijd of het een onsje meer mag zijn. Nooit of het minder mag. Ik zeg dan altijd ‘ja’ terwijl ik heel goed weet dat de slager altijd bewust meer afsnijdt. Zit al generaties in de genen van de slagersfamilie.

Ik denk dat cardioloog Janneke Wittekoek geen regelmatig bezoeker van de slager op de markt is. Ze heeft in ieder geval helemaal niets met het concept ‘onsje meer’. Integendeel, wat haar betreft mag het in de farmaceutische zorg wel een paar ons minder zijn: halveer altijd de doses medicatie voor vrouwen met cardiovasculaire risicofactoren, want vrouwen verschillen te veel van mannen om standaard het protocol te volgen.

Anatomisch zijn het vrouwen- en mannenhart weliswaar hetzelfde, het verschil zit in hoe het hart ziek wordt en de impact van de cardiovasculaire risicofactoren op het hart. Medicatie doet het anders in een vrouwen- dan wel een mannenlijf. Met dank aan de hormonale cyclus op de uitscheiding, de lagere glomerulaire filtratiesnelheid in de nieren en de tragere maaglediging, zo kreeg ik fijntjes uitgelegd toen ik haar interviewde voor deze editie.
Witttekoek heeft een missie: meer aandacht voor preventie en zorgen dat het verschil tussen het vrouwen- en mannenhart wordt omarmd door zorgverleners. Dat laatste gebeurt onvoldoende. De eerstelijns zorgverleners volgen braaf de richtlijn cardiovasculair risicomanagement en geven standaard 40 mg simvastatine. Dat onsje meer zit kennelijk ook al generaties lang in de genen van zorgverleners. Stop daar nu eens mee, lever maatwerk en start niet met simva maar met 5 mg rosuva, zo luidt haar boodschap.

Inmiddels staat de auteur van tal van boeken voor volle zalen haar boodschap te verkondigen. En is het dringen geblazen voor een consult in haar HeartLife-kliniek waar het vrouwenhart centraal staat.

Niet iedereen is echter gecharmeerd van Wittekoek. Haar tegenstanders die vasthouden aan ingesleten patronen noemen haar weleens gekscherend Dr. Lariekoek omdat ze de patiënt en preventie té serieus zou nemen.
Ze gaat door roeien en ruiten voor haar patiënt en trekt de apotheker persoonlijk door de telefoon als die het waagt om zonder overleg de patiënt over te zetten op een andere pil omdat de eerste even niet leverbaar zou zijn. Dat doet ze overigens ook met de zorgverzekeraar die maatwerk van die apotheker niet wil financieren.

Willen we de zorg toegankelijk en betaalbaar houden dan moeten we voorlopers als Wittekoek koesteren.

Niels van Haarlem, Redacteur

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Kanskaart

Nog net voor de deadline is het dan zover, mijn eerste artikel is ingediend. Ruim een maand later ontvang ik, uiteraard via de mail, bericht: major revisions. Ik zie het somber in, maar leer al snel dat dit heel goed is: het is niet afgewezen!

Trots op apotheker en huisarts

Daar ligt ie dan, Kiezen voor Houdbare Zorg. Mensen, middelen en maatschappelijk draagvlak, de blauwdruk voor de herinrichting van het zorglandschap.

Your wish is my…

Innovatie kent meerdere definities en roept verschillende associaties op. Maar altijd is de mens de drijvende kracht erachter. Met onze opponerende duimen slagen we erin voor iedere vraag een oplossing te creëren.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.