Marjolein Geleedst-de Vooght: Op het snijvlak tussen 1e en 2e lijn

Apotheker-FarmaMagazineHet is druk in de centrale hal van het Rijnstate ziekenhuis. Medewerkers, patiënten en bezoekers lopen door elkaar. Doelgericht en zoekend, vrolijk en bezorgd, jong en oud, ziek en gezond. Iedereen is hier met een reden. Omdat je in het ziekenhuis werkt, omdat je bij je zieke moeder op bezoek gaat of omdat je hersteld bent en je je leven buiten weer kunt oppakken. Vlakbij de ingang van het ziekenhuis ligt de Rijnstate Poli-Apotheek. Hier werkt Marjolein Geleedst-de Vooght, poliklinisch apotheker, klinisch farmacoloog en manager: “De Poli-Apotheek is onderdeel van het grote Rijnstate ziekenhuis. Wij zijn gespecialiseerd in de farmaceutische zorg op het snijvlak tussen de eerste en de tweede lijn.”

Ziekenhuis Rijnstate is een topklinisch ziekenhuis met locaties in Arnhem, Zevenaar, Velp, Dieren en Arnhem-Zuid. In de Poli-Apotheek werken, verdeeld over twee locaties: 3 apothekers, 19 assistentes en 1 farmaceutisch medewerker.

Heb je bewust gekozen voor het werken in een Poli-Apotheek?
Marjolein: “Na mijn opleiding heb ik als tweede apotheker gewerkt in een openbare apotheek in Utrecht. Dat vond ik leuk maar op een zeker moment wilde ik verder. Ik heb toen de opleiding tot klinisch farmacoloog gevolgd. Ik mocht meelopen met visites van de artsen en meekijken in de ziekenhuisapotheek. Daarnaast heb ik onderzoek gedaan. Het was een verdiepingsslag. Ik werk sinds 2011 in deze Poli-Apotheek en het bevalt me prima. Hier komen vooral mensen die met ontslag gaan of een arts hebben bezocht op de poli. We zorgen voor een goede overgang op het gebied van medicatie na een ziekenhuisopname – of poliklinisch bezoek – en thuis.”

Die overgang kan toch ook worden verzorgd door de ‘thuisapotheker’ van een patiënt?
“Zij kunnen dat natuurlijk ook maar wij hebben meer informatie omdat we toegang hebben tot het ziekenhuissysteem. Wij kunnen zien wat er tijdens de opname van de patiënt is gebeurd. En het grote voordeel van een poliklinische apotheek is dat wij een onderdeel zijn van het ziekenhuis. De lijnen met specialisten en verpleegkundigen zijn kort. Wij krijgen regelmatig recepten met nieuwe geneesmiddelen en dan is het toch fijn dat je elkaar gemakkelijk kunt bereiken als je vragen hebt. Dat is voor een openbare apotheker wellicht lastiger. Andersom weten de artsen ons ook te vinden als ze iets willen vragen. Het is fijn dat ze een vast aanspreekpunt hebben. Toen we net met de Poli-Apotheek begonnen waren apothekers in de regio wat terughoudend: nog een speler in de markt erbij. Inmiddels zijn Alphega Apotheken Arnhem mede-eigenaar geworden en zijn de verhoudingen met de openbare apothekers in de regio heel erg goed. Het is gangbaar geworden dat ieder ziekenhuis een poliklinische apotheek heeft, zeker ook door een toename van de ‘ziekenhuisverplaatste zorg’.”

Maken specialisten gebruik van jullie kennis; de meerwaarde die jullie kunnen bieden?
“Zolang het over hun eigen vakgebied gaat, weet een specialist precies wat hij doet. Zodra hij zich op een ander vakgebied begeeft, een medicijn in een andere toedieningsvorm wil starten of vragen heeft over de vergoeding, kunnen we zeker iets betekenen. Met name bij medicijnen die bereid moeten worden.

Met de dermatologen hebben we regelmatig een FTTO, met de extra ‘T’ van ‘Transmuraal’. Dan zit ik samen met de ziekenhuisapotheker, een openbaar apotheker  en de dermatologen om tafel. Wij spreken samen af welke dermatica bereid en geleverd moeten worden. Daar hebben we een formularium voor ontwikkeld dat voor de hele regio geldt. Specialisten weten ons echt te vinden en ja, bij sommige vakgroepen gaat het beter dan bij andere. Het is iets waar we iedere dag aan werken.”

Waar werken jullie nog meer aan? Wat zijn de stippen op de horizon?
Lacht: “We hebben meerdere stippen op de horizon. Zo leveren we ontslagmedicatie aan veel patiënten maar niet aan iedereen. Dat willen we graag uitbreiden omdat we vinden dat we een toegevoegde waarde hebben. Daarnaast leveren we geneesmiddelen aan dialyse patiënten die hier regelmatig komen. Het leveren van medicatie in mediciijnrollen willen we voor deze patiëntengroep verder uitbreiden. Een andere stip zijn de medicatie-verificatiegesprekken in het ziekenhuis. Daar zien wij zeker een rol voor ons weggelegd. En we willen ons certificeren. Dat gaat ook lukken maar we zijn er druk mee. We hebben al veel op papier staan maar het staat nog niet allemaal op de goede plek. Genoeg werk aan de winkel. Stilzitten daar doen we niet aan.”

Tekst en fotografie: Cai Vosbeek

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.