Meteen naar de inhoud

‘Masker 19’: codewoord bij apotheek voor huiselijk geweld

Bij de apotheek een melding doen van huiselijk geweld. Dat is sinds 1 mei mogelijk. Als een slachtoffer de woorden ‘masker 19’ uitspreekt, weet de apotheker dat de klant slachtoffer is van huiselijk geweld. Daarop wordt Veilig Thuis gewaarschuwd. Het codewoord biedt zo uitkomst voor slachtoffers die niet naar een veilige plek kunnen om huiselijk geweld telefonisch te melden.

Deze nieuwe mogelijkheid maakt het melden van huiselijk geweld laagdrempeliger. Ministers Hugo de Jonge (VWS), Sander Dekker (Rechtsbescherming) en de KNMP hebben deze mogelijkheid afgesproken.

Extra mogelijkheid

Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen dit telefonisch melden bij Veilig Thuis (tel. 0900-2000). Maar daders zijn in deze coronatijd vaak thuis en daardoor is bellen niet altijd mogelijk. Minister De Jonge: “Als het thuis niet veilig is, is deze tijd extra zwaar. Juist nu mag vrouwen niets in de weg staan om huiselijk geweld te melden. Iedere drempel daartoe moeten we wegnemen. Het codewoord bij de apotheek is een extra mogelijkheid voor slachtoffers om hulp te vragen.”

Actie

Zodra iemand het codewoord uitspreekt, ondernemen apotheken actie. Als de persoon alleen is, nodigt de apotheker diegene uit om in een aparte ruimte samen Veilig Thuis te bellen. Als het slachtoffer samen met een ander de apotheek bezoekt, neemt de apotheker zelf contact op met Veilig Thuis. Het melden van huiselijk geweld via een codewoord bij de apotheek is al eerder in een aantal andere landen ingevoerd.

Bron: Rijksoverheid

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens