Mediatieten

Toen ik laatst uit de Bijenkorf liep, ging een groep stoere vrouwen uit de kleren. Niet voor mij natuurlijk want daar heb ik de leeftijd en het uiterlijk niet voor. Ja, ik weet wel dat ik niet meer op Clooney lijk. Ze gingen uit de kleren voor het goede doel: Fair Fashion. In Montevideo deden ze dat nog eens dunnetjes over voor het recht op abortus, terwijl de schijnheilige paus en de nog levende apostelen meekeken.

Tinkerbel, een heel leuke dondersteen moet ik bekennen, heeft eerder van haar huiskat een kittig handtasje gemaakt. Ik vond het wel grappig maar nu is ze ook uit de kleren gegaan als protest tegen de prostitutie. Toch is de ene tiet de andere niet. De eigenaressen van de onderhavige exemplaren posten allemaal hun verhaal in de media en doen blijkbaar een appèl op de beeldvorming van een ogenschijnlijk onverschillige doelgroep. Mannen. Ik heb geen hekel aan borsten, in tegendeel. Met mijn postuur heb ik er zelf twee. Maar ze u tonen…  ik doe het u niet aan.

Wat zouden we in de zorg moeten doen om uiting te geven aan onze betrokkenheid? Je ziet, om er maar een paar te noemen, Jan Smits, Edith  Schippers, Steven van Eijck, Mark van Gelder en Ab Klink toch niet zomaar uit de kleren gaan? Nee, de zorg lost het op met een door Booz geschreven en ter zake doend rapport over therapietrouw. Of, om maar eens een fout rapport te noemen, de medisch specialisten die met een 32 lijvig pagina’s tellende meerjarenvisie zijn gekomen om hun inkomen te rechtvaardigen.

Kortom: er zijn het laatste jaar veel rapporten gepubliceerd die allemaal het beste met zorg voorhebben. De ‘punten’ wijzen allemaal dezelfde kant op: meer zorg voor minder geld. Dat betreft dan steevast een andere partij die de voorwaarden hiertoe moet leveren. Voor veel ‘beslissers’ in de zorg is het huis van VWS zo een soort lustoord geworden waar je onbeperkt je ongenoegen kunt oreren. Ja, ik zal het netjes houden. Probeer het als minister in die opwinding maar eens goed te doen. Edith hoeft van mij zeker niet uit de kleren. Helemaal niemand trouwens. Maar ik zou het geweldig vinden als de komende rapporten zichzelf niet volspuiten met botox. Ga gewoon naakt voor de spiegel staan. Kijk, lach en bid, maar geen bedonder.
Een advies: niet doen… die mediatieten.

Henk Pastoors is directeur van TopSupport Strategie en Informatie. Hij levert als adviseur maatwerk in analyse en strategie in de farmacie en zorg.

Mag het een onsje minder?

De eerstelijns zorgverleners volgen braaf de richtlijn cardiovasculair risicomanagement en geven standaard 40 mg simvastatine, aldus Wittekoek.

21 dagen

Met de juichende supporters voor ogen vraagt Maayke Fluitman zich af hoe diep onze oude manieren van handelen ingeslepen zijn en of we teruggaan naar ‘zoals het altijd was’.

Mag het een onsje minder?

De eerstelijns zorgverleners volgen braaf de richtlijn cardiovasculair risicomanagement en geven standaard 40 mg simvastatine, aldus Wittekoek.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.