Medicatiebeoordeling in cijfers

petra-hoogland1Op woensdag 13 februari ging het TV-programma Meldpunt van omroep Max over ouderen die te veel of de verkeerde medicijnen slikken. Wat leveren medicatiebeoordelingen op en hoe worden ze vergoed?

De discussie gaat nu over de hoogte van de vergoeding die zorgverzekeraars ervoor geven en over de effectiviteit van de medicatiebeoordeling. De meeste zorgverzekeraars, die niet aanwezig waren in het TV-programma, vergoeden een deel van de kosten van deze beoordeling. Het beeld is heel wisselend, want ook kan gelden dat dit werk binnen de bestaande vergoedingen valt. Voor de effectiviteit hebben we contact opgenomen met Petra Hoogland, Apotheker Farmaceutische Zaken bij de Service Apotheek organisatie, die in Meldpunt aan het woord kwam.

“Zoals ik nu kan zien, zitten we voor 2013 op 21.705 medicatiebeoordelingen. Per beoordeling levert dat gemiddeld 3,6 geneesmiddel gerelateerde problemen op. Dat betekent een totaal van 77.206  gesignaleerde problemen.” Wat doen de apothekers vervolgens met deze informatie? “Na 9.058  reviews is de medicatie in samenspraak met de behandelend arts en de patiënt gewijzigd. In 3719 medicatiebeoordelingen is 5.084 keer met het voorschrijven van een geneesmiddel gestopt. In 4115 reviews is 5070 maal een nieuw geneesmiddel voorgeschreven. De dosering en het gebruik zijn in 3054 beoordelingen 3667 maal gewijzigd, terwijl in 730 reviews 795 keer de toedieningsvorm veranderde.”

Er blijkt nog een ander effect van de medicatiebeoordeling: de communicatie tussen de apotheker en de huisarts verbetert sterk. In FarmaMagazine van maart a.s. verschijnt een artikel over de medicatiebeoordeling en de samenwerking tussen zorgverleners.

Tekst: Kees Kommer
Fotografie: www.garn.nl

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Het begon op de fiets

Wanneer een patiënt een nieuwe inhalator krijgt voorgeschreven, geven enkel wij standaard uitleg over het gebruik. Die afspraken zijn regio breed gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.