Medicatieoverdracht in acht kernafspraken

medicatieoverdracht_FarmaMagazineAlle partijen in Amsterdam sluiten de handen ineen om de medicatieveiligheid voor patiënten structureel te verbeteren. Alle Amsterdamse ziekenhuizen, de Huisartsenkring Amsterdam/Almere en het Farmaceutisch Bureau Amsterdam hebben deze maand een convenant getekend waarin acht kernafspraken over medicatieoverdracht zijn opgenomen.

De afspraken zijn van toepassing bij polikliniekbezoek, opname- en ontslagbegeleiding. Na het HARM onderzoek (2006), waarin werd gekeken naar het aantal ziekenhuisopnames dat was gerelateerd aan het gebruik van geneesmiddelen, is in de jaren tot 2012 veel verbeterd binnen de eerste lijn. Al in 2008 is de regio gestart met het opstellen van richtlijnen voor medicatieoverdracht. Maar de afstemming tussen de eerste en de tweede lijn blijkt nog lastig. Met de vaststelling van de farmaceutische zorgprestaties door de NZa, hebben de verzekeraars de mogelijkheid tot financiering van adequate medicatiebegeleiding rondom opname en ontslag. Achmea heeft dit in 2014 gecontracteerd met de voorwaarde dat er regionaal afspraken gemaakt worden om een goede medicatieoverdracht te borgen.

Met het tekenen van een convenant committeren de Amsterdamse zorgpartijen zich aan acht kernafspraken en zij zijn aanspreekbaar op de naleving hiervan. De randvoorwaarden zijn dat het voor alle betrokken partijen duidelijk is dat per opname/polikliniekbezoek en ontslag, de prestatie slechts eenmaal gedeclareerd kan worden, terwijl beide partijen werkzaamheden moeten doen. Ziekenhuizen en openbaar apothekers zullen onderling afspraken moeten maken over de verdeling van de gedeclareerde prestaties.

Dit zijn de kernafspraken.

  1. Patiënten worden zich meer bewust van de eigen verantwoordelijkheid als informatiedrager, gaan actief om medicatieoverzichten vragen en laten dit controleren door de apotheker.
  2. Bij verwijzing van de huisarts naar de polikliniek wordt de patiënt geadviseerd  een actueel medicatieoverzicht mee te nemen.
  3.  Bij het maken van een afspraak adviseert ook de polikliniek de patiënt een actueel medicatieoverzicht mee te nemen voor de specialist.
  4. De openbare apotheek geeft de patiënt standaard een medicatieoverzicht mee als hij tenminste vijf geneesmiddelen gebruikt of als de apotheker dit klinisch relevant acht.
  5. De apotheker vertelt de patiënt dat hij voor een gepland ziekenhuisbezoek altijd een medicatiecheck voor een actueel medicatieoverzicht kan krijgen.
  6. Verificatie van het medicatieoverzicht voorafgaand aan de behandeling kan zowel bij de openbare apotheek als in het ziekenhuis plaatsvinden. Kern is dat wie verifieert ook declareert.
  7. Wijzigingen in de medicatie op de poliklinieken worden doorgegeven aan de apotheker, die dit vervolgens verwerkt in zijn AIS en communiceert naar de huisarts.
  8. Bij ontslag uit het ziekenhuis wordt de medicatie gecontroleerd en gereed gemaakt voor thuisgebruik. Het ziekenhuis heeft de verantwoordelijkheid deze wijzigingen door te geven aan de apotheek van de patiënt die dit vervolgens verwerkt in zijn AIS en aan de huisarts laat weten. Het ontslaggesprek/de verificatie in het ziekenhuis wordt bij voorkeur gedaan door een farmaceutisch geschoold medewerker.

Gerelateerde berichten

Auteur: redactie
Categorie: Praktijkvoering
Tags: , ,

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.