Medicijnen op maat: apotheken bieden dna-test

Medicatie op maat: een mooie kreet, maar het is zeker nog geen dagelijkse praktijk. Het gebruik van de farmacogenetische test staat nog in de kinderschoenen. Daarmee wordt een dna-analyse gemaakt, waarin het vermogen van de lever wordt vastgesteld om specifieke geneesmiddelen af te breken of om te zetten in werkzame stoffen. Met de farmacogenetische test kan dus worden bepaald welke geneesmiddelen, in welke specifieke doses, individueel het beste werken. Alphega en Boots apotheken bieden dit sinds kort aan.

Uit onderzoek blijkt dat tien tot twintig procent van alle patiënten het risico loopt dat medicijnen niet goed werken omdat hun lever ze anders afbreekt. Dat kan zeer ernstige en soms zelfs levensbedreigende gevolgen hebben. Deze mensen hebben meer of juist minder dan de standaard dosis nodig. Een farmacogenetische test kan uitsluitsel geven om te bepalen welk geneesmiddel geschikt is en in welke dosering.

Na ziekenhuizen nu ook apotheken

Ziekenhuizen maakten de afgelopen jaren gebruik van dna-testen voor medicijngebruik en hoewel het nog zeker geen gemeengoed is, neemt aantal gestaag toe. Het Leids Universitair Medisch Centrum startte twee jaar terug als eerste ziekenhuis in Nederland met het preventief opslaan van dna-profielen om het medicijngebruik te verbeteren. Het is echter niet gebruikelijk dat apotheken dna-testen aanbieden. Alphega apotheken bieden als eerste deze extra service aan.

Dna-paspoort

Wangslijm van een patiënt wordt opgestuurd naar een laboratorium in de Verenigde Staten, waar dna-analyse wordt gemaakt. De privacy is daarbij uiteraard gewaarborgd. Het dna-monster is gekoppeld aan een nummer, zodat er geen patiëntgegevens bekend zijn. Na een paar dagen krijgen de apotheken een dna-paspoort. Daarin is vastgesteld wat het vermogen van de lever is om specifieke medicijnen af te breken of om te zetten in werkzame stoffen. Met deze test kunnen de apothekers voor een patiënt bepalen welke geneesmiddelen in welke dosering het beste werken. Alleen na uitdrukkelijke toestemming van de patiënt worden de gegevens gedeeld, bijvoorbeeld met de huisarts.

Samenwerking met huisarts

Die samenwerking met de huisarts noemt Ron van Schaik, hoogleraar farmacogenetica Erasmus MC, van groot belang. Dat zal ook wel plaatsvinden. Want voorlopig worden deze tests alleen door verzekeraars vergoed als de huisarts ze aanvraagt. Doet een apotheek dat zonder afstemming met de huisarts, dan moet de patiënt zelf betalen.

Bronnen: Alphega apotheek, De Gelderlander, De Stentor

Symposium VJA: #DOESDUUR

Op 30 en 31 oktober a.s. viert de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA) haar 25-jarig bestaan! Het symposium staat in het teken van duurzaamheid.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.