Deelnemers gezocht voor onderzoek naar medicinale cannabis

Artsen mogen medicinale cannabis voorschrijven. Echter: er is weinig bekend waarvoor medicinale cannabis wordt gebruikt, welke klachten er kunnen optreden bij gebruik en wat de ervaringen van patiënten zijn. Bijwerkingencentrum Lareb en Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) doen daar onderzoek naar. Dit gebeurt aan de hand van digitale vragenlijsten voor gebruikers. Wilt u patiënten die medicinale cannabis gebruiken, wijzen op dit onderzoek?

Sinds september 2003 kunnen artsen cannabis voor medicinaal gebruik aan patiënten voorschrijven en mogen apothekers het op recept afleveren. Het BMC levert verschillende soorten medicinale cannabis. Deze verschillen van elkaar in samenstelling en sterkte, en daarmee ook in werking. Welke soort voor welke aandoening en voor welke patiënt de beste keus is, bepaalt de voorschrijvende arts in overleg met de patiënt.

Meer inzicht

Met dit onderzoek willen Lareb en het BMC meer inzicht krijgen in welke bijwerkingen optreden, hoe vaak ze optreden en wat het beloop is. Alle gebruikers kunnen meedoen, of ze wel of geen klachten hebben.

Meer informatie

Bij dit onderzoek krijgen patiënten vier vragenlijsten over een periode van een jaar. De vragen gaan over ervaringen met medicinale cannabis, het optreden van mogelijke bijwerkingen en waarvoor medicinale cannabis gebruikt wordt.

Patiënten kunnen zich aanmelden kan via www.mijnmedcannabis.nl. Daar vinden ze ook meer informatie over dit onderzoek.  Na inschrijving volgen uitnodigingen om online vragenlijsten in te vullen. Over een periode van een jaar ontvangen deelnemers vier keer een uitnodiging; direct na inschrijving, 2 maanden, 6 maanden en 1 jaar na inschrijving. Inloggen is noodzakelijk.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.