Huisarts Gordon Oron: “Declareren is een makkie in Medicom”

Gordon1-578x420Van gebruiksgemak tijdens het consult tot efficiënte ondersteuning van administratieve processen – Huisarts Gordon Oron heeft geen moment spijt van de keuze voor het huisartsinformatiesysteem Medicom. Acht jaar geleden stapte de hagro in één keer over. Naast de probleemloze en uitgebreide samenwerking met de apotheek, levert het veel voordelen op in de praktijk. Van gebruiksgemak tijdens het consult tot efficiënte ondersteuning van administratieve processen.

De acht huisartsenpraktijken in Leerdam startten met Medicom omdat ze het receptenverkeer met de apotheek voor eens en altijd goed wilden regelen. Gordon Oron van Huisartsenpraktijk Hurts & Oron was direct enthousiast. “Ik deed de declaraties en statistieken voor de huisartsenpraktijk en dat werd met Medicom een stuk eenvoudiger.” Ook tijdelijke waarnemers waren blij met het nieuwe HIS. “Medicom is makkelijk en overzichtelijk. Je kunt er snel je weg in vinden.”

Compleet medicatieoverzicht
Na jarenlange ervaring durft Oron wel te zeggen dat de keuze voor Medicom positief heeft uitgepakt. “Het receptenverkeer verloopt altijd goed. We delen de database met de apotheek, waardoor we een compleet medicatieoverzicht hebben. Inclusief medicatie voorgeschreven door specialisten en interacties, contra-indicaties en allergieën die bij de apotheek geregistreerd zijn. Dat komt de medicatiebewaking ten goede.”

Tijdens het spreekuur dubbelklikt Oron op de naam van de patiënt om het dossier te openen. Medicom volgt de routine van de huisarts, dus registreren en doorverwijzen zijn een logisch onderdeel van het consult. “Sinds een paar jaar bezoek ik de HIS Demodag. Daar zie ik hoe andere HIS’en werken. De laatste keer werden agenda’s en takenlijsten vergeleken. De Medicom- agenda kwam er echt supergoed uit en de takenlijst doet zeker niet onder voor die in andere systemen.”

“Medicom is makkelijk en overzichtelijk. Je kunt er snel je weg in vinden.”

Een makkie
Nog enthousiaster is Oron over de ondersteuning van doorgaans tijdrovende administratieve klussen. “Declareren is echt een makkie in Medicom. En tariefswijzigingen en nieuwe contracten geven bij ons nooit gedoe. De basis wordt in het systeem gezet door PharmaPartners en clusterspecifieke zaken regel ik als clusterbeheerder. Op 1 januari is het bij ons ‘business as usual’.” Ook het genereren van data voor de praktijkaccreditatie stemt Oron tevreden. “Die eindeloze hoeveelheid data haal ik uit Medicom met de Q- module. Het kan nog wat gebruiksvriendelijker, maar het werkt feilloos.”

Of het nu gaat om de implementatie van nieuwe standaarden of de communicatie via het LSP, Medicom loopt bijna altijd voorop, is de ervaring van Oron. “Het ondersteunen van de ontwikkelingen in de zorg vereist samenwerking, ook op het gebied van ICT. Dat begrijpen ze bij Medicom.”

Laagdrempelige eHealth
PharmaPartners ondersteunt de samenwerking tussen zorgprofessionals onderling én de samenwerking tussen zorgprofessionals en patiënten. In onze participatiesamenleving wordt dat laatste steeds belangrijker. Daar speelt PharmaPartners op in met laagdrempelige, veilige eHealth- functionaliteit. Oron maakt sinds drie jaar gebruik van het patiëntenportaal MijnGezondheid.net en ziet dat de interesse onder patiënten toeneemt.

“Er wordt steeds vaker naar gevraagd. Sinds patiënten zonder in te loggen een afspraak kunnen maken, wordt dat dagelijks zo’n zeven keer gedaan.” Volgens Oron valt of staat het succes van eHealth met het enthousiasme van de huisarts. “Ik heb demo’s gegeven bij het werkoverleg om mijn assistenten te betrekken en ervoor te zorgen dat zij mensen aan de balie een goed verhaal kunnen vertellen. Bovendien publiceer ik de labuitslagen met mijn uitleg online. Dat spreek ik vooraf met mijn patiënten af.” Dat eHealth vooral interessant zou zijn voor jongere patiënten, wijst Oron resoluut van de hand. “Sinds ik mijn communicatie over het portaal op mensen van 60 jaar en ouder richt, neemt het gebruik toe. Dat is ook logisch, zij hebben vaker aandoeningen en chronische medicatie en dat maakt het gebruik van een portaal een stuk interessanter.”

Samen ontwikkelen
Als Medicom-gebruiker denkt Oron graag mee over nieuwe ontwikkelingen. Hij was een van de eersten die overstapte op de met MGn geïntegreerde praktijkwebsite MijnHuisartsenpraktijk.net en dacht mee over de opzet ervan. “Dat was leuk. De website is een mooi voorportaal voor MGn en doordat het naadloos in elkaar overloopt, versterkt het elkaar.”
Begin 2017 start de ontwikkeling van slimme beslisondersteuning. Ook daar doet Gordon Oron actief in mee. “Ik zie het nut ervan. Mensen komen regelmatig bij me voor iets anders dan hun chronische aandoening. Dan denk ik er niet direct aan om te controleren of er nog waardes geprikt moeten worden. Een signaal van het systeem en ondersteuning bij de afhandeling kan dan heel handig zijn. Op voorwaarde dat ik het ook gemotiveerd kan negeren.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met PharmaPartners

 

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Persoonlijk contact is een uniek medicijn

Apotheker Joeri Beek werd met zijn apotheek in Nistelrode in het verleden twee keer uitgeroepen tot ‘Beste apotheek van Nederland’ en stond jaren in de top 10. Inmiddels staat hij aan het roer van een tweede apotheek in Heesch.

Het duurzame perspectief van Orion Pharma

Duurzame groei, ‘building well-being’ voor de patiënten en werknemers, spelen belangrijke rollen in de bedrijfsfilosofie van Orion Pharma. Een interview met Country manager Benelux: Stephan Van Nieuwenhove.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.