Medisch spoedtransport per drone

De ontwikkeling rondom de inzet van drones voor medisch transport is in volle gang. Vervoer per drone is in spoedsituaties een goede oplossing, bijvoorbeeld om bloed, medicijnen en monsters snel op de bestemming te krijgen. Tussen locaties Isala ziekenhuis Meppel en Zwolle vinden er de komende maanden drone-trajectvluchten plaats. Het betreft een afstand van 16 kilometer.

De vliegoperatie wordt uitgevoerd door de ANWB, die voor deze vluchten een ontheffing van de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft verkregen. Medio juni vond de eerste lange-afstandsvlucht plaats tussen Meppel en Zwolle, veiligheidshalve nog zonder medische goederen. Om dat mogelijk te maken werd er tijdelijk een drone-corridor ingesteld door middel van een TGB (tijdelijk gebied met beperkingen). Andere luchtruimgebruikers moeten dat gebied tijdelijk mijden, om zo gevaarlijke situaties te voorkomen.

Betere zorg
De inzet van medische drones sluit aan bij de ambitie van Isala om de zorg continu te verbeteren. Ook kan meer complexere of minder voorkomende bloedonderzoeken concentreren op één locatie efficiënter zijn, aldus Isala. Vervoer per drone maakt dat mogelijk.

Medical Drone Services
Met het project Medical Drone Services onderzoeken partners PostNL, ANWB, Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe, Avy en KPN medisch spoedtransport per drone. Ook in andere landen wordt momenteel volop geëxperimenteerd met dronevervoer tussen ziekenhuizen. De snelheid van dronetransport moet de zorg en service voor de patiënt verbeteren. Eerder werden rondom Isala al kleinere testvluchten uitgevoerd, maar nu legde de drone de volledige afstand af. De komende drie jaar wordt onderzocht hoe er veilig en betrouwbaar kan worden gevlogen.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Overzicht inhalatoren helpt huisarts bij inhalatorkeuze

Het NHG heeft overzichten gepubliceerd van inhalatoren die gebruikt kunnen worden bij astma en COPD. Deze tabellen zijn een aanvulling op de behandelstappenplannen uit de recente herziene NHG-Standaarden Astma bij volwassenen en COPD. Huisartsen kunnen deze tabellen gebruiken als keuzehulp bij het voorschrijven van een inhalator. “Onder huisartsen was er duidelijk behoefte aan een overzicht van inhalatoren”, zegt Zamire Damen, niet-praktiserend huisarts en senior wetenschappelijk medewerker bij het NHG. Er zijn veel inhalatoren op de markt voor de behandeling van astma en COPD en voor huisartsen of praktijkondersteuners is het niet altijd eenvoudig daar het overzicht in te krijgen. “De herziene NHG-Standaarden over astma en COPD geven wel algemene aanbevelingen over de inhalatorkeuze, bijvoorbeeld met betrekking tot uniformiteit, gebruiksgemak of kosten. Maar een overzicht met beschikbare inhalatoren en informatie over deze aspecten ontbrak tot nu toe. We besloten daarom na de herziening van de genoemde richtlijnen een project te starten…