Pleidooi voor melatonine op recept: “het is geen onschuldig stofje”

Wetenschappers en artsen op het gebied van slaap maken zich zorgen om het gebruik van melatoninepillen als slaapmiddel. Dit middel is vrij verkrijgbaar bij de drogist. De experts zouden echter liever zien dat het alleen op doktersrecept te krijgen is bij de apotheek. De werking is namelijk niet om beter te slapen, waarvoor het veel wordt gebruikt, maar om de biologische klok te verzetten.

De 500 wetenschappers en artsen die waarschuwen voor verkeerd gebruik van melatonine vallen onder de drie grote slaapverenigingen van ons land: de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek (NSWO), de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL) en Vereniging Kind en Slaap.

Tegengestelde werking
“Bij verkeerd gebruik van melatonine kunnen mensen juist hun slaap gaan tegenwerken”, zegt slaapprofessor Ysbrand van der Werf in het You Tube filmpje van NOS Stories. “De werking is eigenlijk niet om beter te slapen, maar om je biologische klok te verzetten.” Van der Werf vindt dat er te vrijblijvend met melatonine wordt omgegaan. “Het is een hormoon, het is geen eenvoudig, onschuldig stofje.”

Langetermijneffecten onbekend
Toch gebruiken veel mensen het hormoon wel om in slaap te komen.  Daar zijn risico’s aan verbonden.  “Melatonine gebruik je makkelijk verkeerd, omdat je het precies op het goede tijdstip moet innemen”, zegt slaaponderzoeker Annemarie Luik. Als je het te laat neemt, kan het meer slaperigheid veroorzaken overdag. Dat weet niet iedereen, omdat op veel bijsluiters staat dat je het ‘kort voor het slapen gaan’. Daarnaast kan een te hoge dosering de slaperigheid overdag versterken. Bovendien zijn de effecten van het slikken van melatonine op lange termijn nog niet duidelijk.

Symptoombestrijding
Volgens de deskundigen is het belangrijk eerst de oorzaak van je slaapprobleem te vinden. “Als je melatonine inneemt om beter te slapen terwijl stress de oorzaak is, bestrijd je alleen een symptoom”, zegt slaapdeskundige Hans Hamburger. Dan heeft een pilletje dus weinig zin, maar werkt slaaptherapie beter.

Bron: NOS Stories

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Het begon op de fiets

Wanneer een patiënt een nieuwe inhalator krijgt voorgeschreven, geven enkel wij standaard uitleg over het gebruik. Die afspraken zijn regio breed gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.