Meteen naar de inhoud

Melden van apenpokken is verplicht

De media zijn er vol van: de eerste besmettingen met het apenpokken-virus in ons land zijn bevestigd. De ziekte Monkeypox (apenziekte)  is aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat nieuwe besmettingen of vermoedens daarvan direct moeten worden gemeld. Artsen en laboratoria zijn verplicht deze ziekte te melden bij de GGD als zij deze bij patiënten zien. De minister verwacht geen extra druk op de zorg door deze besmettingen, maar houdt de ontwikkelingen nadrukkelijk in de gaten.

Met verplichte melding kunnen nieuwe gevallen zo vroeg mogelijk worden opgespoord en geïsoleerd. Het gaat nadrukkelijk om de aanpak van individuele gevallen. Er zijn geen algemene collectieve maatregelen te verwachten, zo meldt het ministerie van VWS. Personen met (een verdenking op) apenpokken worden verzocht in thuisisolatie te gaan. Zij kunnen worden getest. Is de testuitslag negatief, dan kan de isolatie worden opgeheven. Zijn zij positief, dan worden zij verzocht in isolatie te blijven tot de ziekte niet langer meer besmettelijk is. Dat is op het moment dat de huid volledig genezen is. 

Milde klachten
Apenpokken, dat officieel Monkeypox wordt genoemd, is een virus dat vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Het virus komt voor bij knaagdieren, maar ook mensen kunnen worden besmet. Inmiddels komen er dus ook besmettingen voor in Europa, waaronder in ons land. De klachten na een besmetting zijn doorgaans mild.

Geen extra druk op de zorg
“De manier waarop apenpokken overgebracht wordt en de relatief milde klachten bij de meeste mensen maken dat er geen druk op de zorg wordt verwacht”, schrijft minister Kuipers in zijn brief aan de Tweede Kamer over deze ziekte. “Met de meldingsplicht houden we goed zicht op de verspreiding en kunnen we snel genoeg actie ondernemen.” Hij wijst op het feit dat zowel het RIVM als VWS de ontwikkelingen nationaal en internationaal in de gaten houden. Via de Health Security Committee vindt nadere Europese informatie-uitwisseling plaats. Zie meer informatie over apenpokken op de website van het RIVM.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens