Meteen naar de inhoud

Met app Medicijnwijs contact apotheker/patiënt over geneesmiddelengebruik

Wat zijn de ervaringen van patiënten met geneesmiddelen? Tot voor kort was dat onbekend. Maar met de app MedicijnWijs kunnen apothekers hun patiënten daar nu direct naar vragen. En dat is waardevol, zo vinden zowel apothekers als patiënten.

Dat blijkt uit een eerste beperkte verkenning van het Nivel en de Rijksuniversiteit Groningen. Met de mobiele app MedicijnWijs kunnen apothekers met patiënten contact houden over hun medicijngebruik. De in de app gedeelde ervaringen kunnen bovendien reden zijn voor een nader gesprek bij een volgend apotheekbezoek. Zo kunnen problemen met geneesmiddelen, zoals ongewenste bijwerkingen, vroeg worden gesignaleerd.

Vragen bij de balie
Het Nivel ontwikkelde eerder de triage-startvragen: vier vragen die in het baliegesprek gebruikt kunnen worden om problemen in medicatiegebruik te signalen. De vragen zijn:

  • Ik ben benieuwd naar uw ervaringen
  • Hoe is het de afgelopen tijd gegaan met het gebruik van dit medicijn?
  • Elk medicijn kan ook bijwerkingen hebben. Hoe is dat bij u? Heeft u last van bijwerkingen van dit medicijn?
  • Wat vindt u ervan dat u dit medicijn (langdurig) moet gebruiken? Welke vragen heeft u nog?

Vervolg
Apothekers en patiënten kwamen met voorstellen om deze vier vragen aan te passen voor digitale communicatie. Als volgende stap wil het Nivel deze bijdrage gebruiken om de vier vragen te integreren in de MedicijnWijs-app. Vervolgonderzoek brengt vervolgens de ervaringen en effecten in kaart van het gebruik van de aangepaste triage-vragen in de MedicijnWijs-app.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens