Metformine met minder bijwerkingen?

MetformineZo’n 9 procent van de ruim 650.000 metformine gebruikers in Nederland ervaart blijvend last van bijwerkingen. Ernstige diarree en winderigheid komen het vaakst voor en belemmeren mensen in hun doen en laten. Er lijkt een oplossing te zijn, zo bericht Diabetesvereniging Nederland (DVN).

Metformine gebruikers in het  buitenland blijken baat te hebben bij een lang werkende vorm van metformine die nu niet in Nederland verkrijgbaar is. DVN onderzoekt daarom of voor mensen met ernstige bijwerkingen deze lang werkende metformine toch beschikbaar kan komen. Nu is in de Nederlandse apotheken alleen kortwerkend metformine verkrijgbaar. De lang werkende metformine zou voor een groot aantal mensen dat nu ernstige bijwerkingen ervaart, een oplossing kunnen zijn. Dit medicijn wordt trager opgenomen en heeft daardoor minder bijwerkingen. Artsen kunnen dit lang werkende geneesmiddel nu niet voorschrijven.

Nieuwe beoordeling
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft aangegeven dat er al een producent is geweest die een lang werkende metformine op de Nederlandse markt heeft willen brengen. Het CBG heeft dit verzoek destijds afgewezen omdat deze metformine minder werkzaam zou zijn. DVN zal nu met het CBG in gesprek gaan over de destijds gemaakte afweging. Daarbij staat bij de diabetesvereniging vooral de groep mensen met ernstige bijwerkingen voor ogen. Als het CBG hiervoor openstaat, wil DVN vervolgens samen met zorgverleners de toelating op de markt aankaarten bij de koepelorganisatie van generieke medicijnfabrikanten (Bogin), zorgverzekeraars en Zorginstituut Nederland, dat over de vergoeding van medicijnen gaat.

Op 24 maart publiceerde DVN al over maag- en darmklachten met Metformine. Dit bericht is hier te lezen.


Onder redactie van: Kees Kommer

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Lymeziekte: boek en webcast

De ziekte van Lyme. Het is een ingewikkelde infectieziekte: nog steeds doen wetenschappers veel nieuwe kennis op in de strijd tegen tekenbeetziekten.

Stichting Inhalatie Instituut Nederland

Recent is het Inhalatie Instituut Nederland opgericht. Deze stichting wil de kennis en vaardigheden verbeteren bij inhalatietherapie, van zowel patiënten als van zorgverleners.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.