Meteen naar de inhoud

Miljoenen mogelijke vaccins gereserveerd

De Inclusieve Vaccin Alliantie heeft contractafspraken gemaakt met AstraZeneca. Dit moet ervoor zorgen dat een potentieel coronavaccin voor Europa snel beschikbaar kan komen. Het gaat initieel om 300 miljoen vaccins, zo mogelijk uit te breiden naar 400 miljoen. De vaccins worden tegen kostprijs ingekocht: voor welk bedrag is overigens niet bekend gemaakt.

De onderzoekers van AstraZeneca werken aan een grootschalig klinisch onderzoek, waarbij het vaccin snel op ruim 10.000 mensen zal worden getest. Aanvullend onderzoek vindt later deze maand plaats met nog eens 30.000 deelnemers.

Kansrijke initiatieven

Het vaccin ziet er veelbelovend uit, maar juich niet te vroeg, want het is dus nog volop in ontwikkeling. Of het daadwerkelijk in productie kan worden genomen, is nog onzeker. Maar… mocht het vaccin daadwerkelijk op de markt komen, staan we als land in ieder geval niet achter in de rij.

Zoals duidelijk moge zijn, is de kans op mislukking in elk van de ontwikkelfasen aanwezig. De Inclusieve Vaccin Alliantie, bestaande uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië, verkent daarom tevens andere kansrijke initiatieven. Ze zijn daarover in gesprek met diverse andere farmaceutische bedrijven. Daarover vindt ook overleg plaats met de Europese Commissie, om zo veel mogelijk gezamenlijk op te trekken en te kijken hoe andere geïnteresseerde lidstaten kunnen aansluiten bij de Alliantie.

Vaccin is cruciaal

Minister De Jonge: “Totdat het vaccin er is, zal het virus onder ons zijn. Een vaccin is cruciaal in de strijd tegen corona. Wij wedden daarom op meerdere paarden tegelijk, omdat je van tevoren niet weet wie de race gaat winnen.” Volgens Cécile van Els, immunoloog bij het RIVM, is er niet zozeer sprake van een race met een winnaar die het eerste is. “We hebben meerdere producten nodig”. Ze wijst op de griepprik, waarvan er tientallen op de markt zijn, voor verschillende leeftijden, doelgroepen en toepassingen. “Zo’n uitgebreid pallet kunnen we nu weer verwachten”, denkt ze.  

Bronnen: Rijksoverheid, VWS, Volkskrant

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Subsidie ZonMw voor verbeteren van hooikoortsverwachting

Hooikoorts beperkt het dagelijks functioneren van vele Nederlanders. ZonMw subsidieert een onderzoeksproject dat onder meer de ontwikkeling van een betrouwbare pollenverwachting als doel heeft. Daarmee kan hun gerelateerde ziektelast worden verlaagd.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens