Miljoenennota kondigt nieuw geneesmiddelenbeleid aan

FM-3edinsdagseptemberHet is belangrijk dat nieuwe en veelbelovende medicijnen snel en tegen redelijke kosten beschikbaar komen. Eind 2015 komt een nieuw geneesmiddelenbeleid dat zich richt op kwaliteitsverbetering en kostenbeheersing. De beschikbaarheid en betaalbaarheid van nieuwe en dure medicijnen zijn een prioriteit in 2016. Deze zullen ook internationaal op de agenda worden gezet. Aldus de VWS-paragraaf in de Miljoenennota op Prinsjesdag.

In 2016 moeten mensen verbeteringen in de zorg echt gaan merken, zo begint het verhaal in de VWS-begroting 2016. Mensen moeten ondervinden dat de zorg aansluit op hun wensen, behoeften en mogelijkheden. Zorgverleners krijgen te maken met minder regeldruk; alle inspanningen zijn gericht op het terugdringen van de bureaucratie in de zorg. Zorgverleners kunnen hun werk met plezier blijven doen en zijn geen tijd kwijt aan overbodig papierwerk, omdat de zorg gemakkelijker wordt door slimmer samen te werken en regels eenvoudiger te maken.

Voorzorg in plaats van nazorg
Ook krijgt preventie meer aandacht: Van nazorg naar voorzorg. Als het aan dit kabinet ligt, dienen mensen begrijpelijke informatie over kwaliteit makkelijk te kunnen vinden. Nog een aantal veranderingen uit de Miljoenennota die mensen moeten merken: dat keuzes met, in plaats van voor patiënten worden gemaakt. Dat ze zich gehoord voelen als ze een klacht hebben over de zorg. Dat verwanten, mantelzorgers en vrijwilligers zich gezien weten.

Merkbaar minder regeldruk is belangrijk doel resterende kabinetsperiode
Zorgverleners moeten gaan merken dat meer openheid niet hoeft te leiden tot meer administratie van de eigen instelling, beroepsgroep, toezichthouders, overheid of zorgverzekeraars. Het kabinet gaat zich sterk maken voor minder regeldruk. Dit vraagt om een forse inspanning om de bureaucratie in de zorg terug te dringen.

Geen overbodig papierwerk
In 2016 moet de zorg makkelijker worden door slimmer samen te werken en regels eenvoudiger te maken. Zo kunnen zorgverleners met plezier hun werk doen en zijn ze geen tijd kwijt aan overbodig papierwerk.

Goede zorg dichtbij
Zorgverzekeraars spelen (naast en samen met gemeenten) een sleutelrol bij het organiseren van goede zorg dichtbij. Zorgverzekeraars kunnen bij hun inkoop kiezen voor zorgaanbieders die kwaliteit bieden, samenwerken en doelmatig zijn. Zorgverzekeraars gaan merken dat het loont om zich in te zetten voor chronisch zieken en andere kwetsbare groepen. Zij gaan namelijk voor deze groep vanaf 2016 een betere compensatie ontvangen. Financiële voordelen kunnen zij aan verzekerden doorgeven. Deze verbetering in de werking van het stelsel geeft chronisch zieken en andere kwetsbare groepen een sterkere positie.

Investering in Deltaplan Dementie
Met het programma Dementievrienden wil de Rijksoverheid dat een miljoen Nederlanders binnen vijf jaar meer over dementie weet. Dat mensen leren hoe ze dementerenden kunnen helpen. Zo wordt Nederland dementievriendelijker. Het kabinet investeert € 32,5 miljoen in het Deltaplan Dementie. Dit plan voorziet in wetenschappelijk onderzoek naar de dodelijke hersenaandoening.

Zorgpremie even hoog als in 2011
Door de gematigde groei van de zorguitgaven blijft de premieontwikkeling beheerst. De zorgpremie stijgt volgens de raming van het ministerie van VWS in 2016 met ongeveer € 7 per maand. Daarmee is de premie in 2016 ongeveer even hoog als de premie van 2011. De maximale zorgtoeslag, de tegemoetkoming in zorgkosten voor de laagste inkomens, stijgt met € 6 per maand. Het verplicht eigen risico wordt niet verhoogd. Door de hogere zorgkosten vindt er wel een automatische indexatie plaats. Het verplicht eigen risico komt hierdoor uit op € 385.

Klik hier voor de belangrijkste onderwerpen uit de VWS begroting 2016 .

Onder redactie van: Kees Kommer

 

Gerelateerde berichten

  • Ierland: vijfde land in BeneluxaIerland: vijfde land in Beneluxa Ierland heeft zich als vijfde land aangesloten bij het Beneluxa: het initiatief voor Europese samenwerking op geneesmiddelenbeleid. Simon Harris, de Ierse minister van Volksgezondheid […]
  • Minister Bruins over geneesmiddelenbeleidMinister Bruins over geneesmiddelenbeleid Het beleid van minister Bruno Bruins is gericht op betaalbare en toegankelijke medicijnen. Hij wil dat patiënten optimaal toegang hebben tot veilige, effectieve en betaalbare […]
  • ‘Polyfarmacie bij ouderen’ onvoldoende geïmplementeerd‘Polyfarmacie bij ouderen’ onvoldoende geïmplementeerd Medicatieveiligheid bij kwetsbare ouderen die vijf of meer geneesmiddelen gebruiken, de polyfarmacie, is een speerpunt van de IGZ in 2015, zo maakte de Inspectie in november bekend. LHV, […]
  • Maak verslaving bij zorgprofessionals bespreekbaarMaak verslaving bij zorgprofessionals bespreekbaar Het valt niet te ontkennen: verslaving bij zorgprofessionals komt voor. Want ook zorgverleners zijn mensen. Alleen: middelengebruik en verslaving zijn van invloed op […]
  • Rechter fluit NZa terugRechter fluit NZa terug De Nederlandse Zorgautoriteit moet opnieuw beslissen op het  bezwaar  van een aantal diagnostische centra en laboratoria tegen de tarieven die de NZa voor het jaar 2016 heeft vastgesteld […]

Auteur: redactie
Categorie: Actueel
Tags: , ,

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.