Alternatieven voor Minims Pilocarpinenitraat tijdelijk toegestaan

In verband met een tekort van Minims Pilocarpinenitraat 20 mg/ml, oogdruppels, oplossing (RVG 09368), mogen fabrikanten, groothandelaren en apotheekhoudenden alternatieven, afkomstig uit andere EU-lidstaten, tijdelijk afleveren aan artsen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ) heeft dit besloten. Dit besluit is van kracht t/m 6 juli a.s.

Partijen hoeven daardoor geen individuele toestemming vooraf meer te vragen bij de inspectie en ook geen artsenverklaringenadministratie meer bij te houden.
Het gaat om alternatieven zonder conserveermiddel met dezelfde stof, sterkte en toedieningsvorm voor: Minims Pilocarpinenitraat 20 mg/ml, oogdruppels, oplossing (RVG 09368).

Indicaties

De toestemming geldt voor de geregistreerde indicaties (mioticum, indien de pupil voor diagnostische doeleinden verwijd is; ter behandeling van nauwe of wijde kamerhoek glaucoom) voor zover er geen geregistreerd adequaat medicamenteus alternatief in Nederland beschikbaar is. Verder is dit besluit tevens van toepassing op buiten de door het CBG geregistreerde indicaties (waaronder vermindering van de oogboldruk tijdens chirurgische ingrepen) voor zover niet kan worden uitgekomen met in Nederland geregistreerde geneesmiddelen.

Toestemming is tijdelijk
De verwachting is dat Minims Pilocarpinenitraat 20 mg/ml, oogdruppels, oplossing (RVG 09368) in de week van 6 juli 2018 weer voldoende voorradig zal zijn voor groothandelaren of apothekers om in de behoeften van patiënten te kunnen voorzien. De toestemming van de IGJ loopt daarom tot die datum. Zie voor meer informatie en voorwaarden besluit 3.17a  in de Staatscourant.

Vragen of bezwaar

Heeft u vragen over deze beslissing of bent u het er niet mee eens? Kijk eens op www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/bezwaarschriften-vws Daar wordt uitgelegd wat u kunt doen als u het niet eens bent met de beslissing en misschien bezwaar wilt maken. Er staan voorbeelden waarmee u de kans op een succesvol bezwaar kan inschatten.

Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
Onder redactie van: Gerda van Beek

 

 

 

 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Het begon op de fiets

Wanneer een patiënt een nieuwe inhalator krijgt voorgeschreven, geven enkel wij standaard uitleg over het gebruik. Die afspraken zijn regio breed gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.