Meteen naar de inhoud

Misstanden bij vervoer van vaccins door cateraars

Het vervoer van de kostbare coronavaccins is specialistisch werk en vereist specifieke kennis. Kennis die volop aanwezig is bij farmaceutische groothandels. Zij vervoeren dagelijks medicijnen naar ziekenhuizen, apotheken en instellingen. En toch wordt daar nauwelijks gebruik van gemaakt. Sterker nog; het vervoer wordt uitbesteed aan krokettenbakkers. Zo valt te lezen in een artikel op het  AD van 9 februari 2021. Met als gevolg dat er recent vaccins moesten worden vernietigd, vanwege verkeerde wijze van vervoer. Hier was het wachten op, want anderhalve week geleden stelde Peter de Jong (CEO van farmaceutische groothandel Brocacef) in een interview met FarmaMagazine al: “Stop met zelf het wiel uitvinden onder regie van de wetenschappers van het RIVM, maar betrek specialisten erbij die dit werk dagelijks doen”.

Met zijn oproep doelt hij niet alleen op het vervoer van de coronavaccins, maar op de gehele logistieke kant van de vaccinatie in ons land. Die kan veel sneller en efficiënter en juist snelheid is van belang bij de vaccinatie van de bevolking. “VWS, RIVM en de GGD, ze kúnnen het niet, zo laten de cijfers zien. Terwijl ons land beschikt over tal van specialistische bedrijven, met een professionele infrastructuur en een fijnmazig systeem om het vaccin snel, goedkoop en met de noodzakelijke zorg op de juiste plek te krijgen.

Vak apart
Al in maart vorig jaar hebben de farmaceutische groothandels haar diensten aangeboden aan het ministerie van VWS en RIVM bij vaccintransport. Toch is in de coronacrisis besloten dat iedere zorginstelling zélf het vervoer tussen locaties moet regelen. Er ligt wel een werkinstructie van het RIVM, maar daarin staat niet dat bedrijven ervaring met vervoer van geneesmiddelen moeten hebben. Zo kan het gebeuren dat cateraars helpen bij de verspreiding van coronavaccins. “Organisaties met goede bedoelingen, maar die deze mega-operatie niet aankunnen”, zo stelt Léon Tinke, voorzitter van de brancheorganisatie van farmaceutische groothandels.

Iedere zorginstelling moet dus zélf het vervoer tussen locaties regelen. En ja: daarbij gaat het soms echt fout. Zo zijn in het Medisch Spectrum Twente (MST) tientallen vaccins vernietigd. Deze waren ruim drie uur onderweg, door elkaar geschud en op hun zijkant of op de kop terechtkomen.

Aanpassing richtlijn
Inmiddels heeft de inspectie laten weten een aanpassing van de richtlijn te willen, waardoor vaccins ‘uitsluitend vervoerd worden door bedrijven met ervaring met het transport van geneesmiddelen’. Komt het dan toch nog goed en wordt er nu gebruik gemaakt van het aanbod van farmaceutische groothandels? Dat is nog maar de vraag. Want: het RIVM laat weten in gesprek te zijn met de koepels van verpleeghuizen over het vaccintransport. Samen met de inspectie beloven zij ‘de kennis bij instellingen over het vervoer en beheer van vaccins te gaan vergroten.’

Bron: Farma-Magazine.nl, AD.nl

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens