Meteen naar de inhoud

Verstrekking door apothekers van mondneusmaskers

Er zijn situaties waarin mantelzorgers en zorgverleners in het kader van persoonsgebonden budget behoefte hebben aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Bijvoorbeeld als het risiconiveau op corona in de regio ernstig of zeer ernstig is. In dat geval kunnen apothekers via een regeling voor Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) medische mondneusmaskers verstrekken aan mantelzorgers of pgb-gefinancierde zorgverleners. De apotheker moet in dat geval voorafgaand aan de afgifte wel een aantal zaken controleren.

De apotheek moet namelijk checken of:
• Bij mantelzorg: Of het risiconiveau ernstig (3) of zeer ernstig (4) is volgens het coronadashboard op Rijksoverheid.nl (en dit dashboard kan iedere twee weken kan worden bijgesteld).
• Bij pbg: Of het risiconiveau zorgelijk (2), ernstig (3) of zeer ernstig (4) is (zie hierboven)
• Bij mantelzorg: of er sprake is van intensieve mantelzorg
• Bij pgb: of er een toekenningsbeschikking pgb (budgethouder) of zorgovereenkomst (zorgverlener) is.
• De mantelzorger niet op hetzelfde adres als de cliënt woont.
• Er al eerder mondneusmaskers zijn verstrekt op naam van deze persoon.

Maximaal 100 stuks per maand
Indien aan het bovenstaande wordt voldaan mag de apotheker per maand maximaal één pakje medische mondneusmaskers (100 stuks per pakje) verstrekken. De verstrekking van het PBM Pakket Preventief, is dan niet receptplichtig. In de G-Standaard is hiervoor een ZI-nummer opgenomen. De vergoedingsregeling is gelijk aan de PBM Pakketten Korte termijn en Lange termijn die apothekers sinds mei 2020 kunnen verstrekken op grond van een richtlijn.

Zie het schema van de Rijksoverheid: PBM-pakketten mantelzorgers en pgb-gefinancierde zorgverleners.

Tekst: Gerda van Beek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Toename psychofarmaca bij jonge vrouwen

Dat tijdens de lockdown sprake was van meer depressiviteit onder jongeren is bekend. Maar nog steeds is er sprake van meer voorschrijvingen van psychofarmaca aan jonge vrouwen.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens