De zorg voor patiënten met COPD is voortdurend aan verandering onderhevig. Dat geldt niet alleen voor de farmacotherapie maar ook voor de wijze waarop de ziektelast van patiënten wordt vastgesteld die in hoge mate de ernst van de COPD bepaalt. In toenemende mate is er aandacht voor wat de patiënt zelf wil en voor het zogenoemde zelfmanagement. Nog steeds staan maatregelen om de algemene toestand van de patiënt te verbeteren op de voorgrond, dat betekent altijd nog het roken staken en daarnaast zoveel als mogelijk bewegen. De klachten worden allereerst behandeld met kort- en langwerkende luchtwegverwijders. Indien patiënten vaak exacerbaties hebben kan men behandeling met inhalatiecorticosteroïden overwegen. Indien deze worden gebruikt is het zaak de frequentie van de exacerbaties goed in kaart te hebben gebracht en bij te houden. Want als de frequentie van de exacerbaties na een jaar gebruik van inhalatiecorticosteroïden niet is afgenomen wordt aanbevolen het gebruik ervan…
NHG-Standaard COPD gedeeltelijk herzien: Monitoring adviezen aangepast
Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Stimuleringsregeling E-health Thuis heropend
De Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is voor e-health-toepassingen die ondersteuning of zorg thuis faciliteren. Subsidieaanvraag is mogelijk tot eind december van dit jaar.

Subsidie voor opleidingsprojecten in de zorg
Er is subsidie voor opleidingstrajecten gericht op instroom, behoud en omscholing van personeel in de zorgsector. Pro forma aanvragen moeten vóór 21 augustus zijn ingediend.

Alarmfase voor apenpokken
De WHO heeft Monkeypox, ofwel apenpokken, aangemerkt (als ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. De ziekte verspreidt zich in gebieden waar het eerder niet voorkwam.