Meteen naar de inhoud

Nieuw contract voor langdurige praktijkwaarneming

De ‘overeenkomst van praktijkmedewerking’ is een nieuw contract voor langdurige waarnemingen in huisartsenpraktijken. Deze biedt meer fiscale zekerheid en duidelijkheid aan huisartsen die langdurige waarneemopdrachten met elkaar willen afsluiten. Voor die situatie waren de huidige contracten voor duurwaarneming en incidentele waarneming niet geschikt. Dit zou in het kader van de wet DBA een probleem gaan vormen als de Belastingdienst in 2021 start met fiscale handhaving.

Het nieuwe contract voor langdurige waarnemingen biedt meer zekerheid. Dit is tot stand gekomen in overleg tussen de LHV en de Belastingdienst.

Drie toevoegingen

Het nieuwe contract wijkt op enkele cruciale punten af van het huidige model voor duurwaarneming en incidentele waarneming. De belangrijkste toevoegingen zijn de onderstaande drie bepalingen. Deze leiden ertoe dat de waarnemer niet te veel verweven raakt met de praktijk:

1. De waarnemer heeft de bevoegdheid om binnen de afgesproken werkdagen zijn eigen dagindeling te bepalen;
2. De waarnemer hanteert voor klachten tegen hem/ haar persoonlijk, zijn/haar eigen klachtenregeling en schakelt zelf een eigen klachtenfunctionaris in (bij tijdelijke waarneming geldt de klachtenregeling en de klachtenfunctionaris van de praktijk, dit blijft zoals het was);
3. Optioneel is het opnemen van een nieuwe bepaling over vrije vervanging door de waarnemer. Wanneer er sprake is van ‘vrije vervanging’ staat u fiscaal nóg sterker in uw argumentatie dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid /loondienst.

Voorkom gezagsverhouding

De LHV waarschuwt dat het nieuwe contract alleen 100% fiscale zekerheid biedt als huisartsen zich in de praktijk exact houden aan wat er in de overeenkomst staat. Huisartsen moeten waakzaam blijven dat er geen gezagsverhouding ontstaat. En voor waarnemers geldt bovendien dat ze moeten voldoen aan de voorwaarden voor ondernemerschap. Het nieuwe contract geeft over dat specifieke aspect geen zekerheid.

Meer informatie

Hiermee zijn niet alle toekomstige fiscale onzekerheden wegpoetst, aldus de LHV, die aangeeft dat voor 100% fiscale zekerheid langdurig vaste waarnemingen niet de juiste vorm van samenwerken zijn. Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de site van de LHV.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens