Meteen naar de inhoud

Nieuwe adviezen voor medicijngebruik in het verkeer

Geneesmiddelen en deelname aan het verkeer gaan niet altijd veilig samen. De KNMP stelt nieuwe adviezen beschikbaar voor geneesmiddelen die de rijvaardigheid beïnvloeden.

Eén op de zes Nederlanders gebruikt medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Dit kan uiteraard gevaarlijk zijn bij deelname aan het verkeer. Naar schatting vinden er jaarlijks 33 tot 66 dodelijke ongelukken in ons land plaats door medicijngebruik in het verkeer. De KNMP heeft de nieuwe adviezen opgesteld voor geneesmiddelen die de rijvaardigheid beïnvloeden en bestaande adviezen herzien.

Dat schrijft het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) op haar website rijveiligmetmedicijnen.nl. Op deze site vermeldt het IVM in verkorte vorm informatie over geneesmiddelen en verkeersdeelname.

Wegenverkeerswet

Volgens de Wegenverkeerswet mag een persoon niet rijden onder invloed van een geneesmiddel dat de rijvaardigheid beïnvloedt. Gevaarlijke geneesmiddelen zijn ingedeeld op basis van een aantal categorieën, gebaseerd op het acute effect van een bepaald geneesmiddel. Voor elk gevaarlijk medicijn is een individueel, praktisch advies opgesteld. Hoewel mensen uiteraard ook combinaties van geneesmiddelen gebruiken, zijn deze niet in de informatieteksten opgenomen, omdat het effect daarvan niet bekend is. 

Meer informatie

De werkgroep Verkeersdeelname van de KNMP geeft goedkeuring aan de adviezen. In deze werkgroep zijn onder andere onderzoekers, apothekers en artsen vertegenwoordigd. De informatie over geneesmiddelen in het verkeer is te raadplegen via het Informatorium Medicamentorum in de KNMP Kennisbank.

Zie ook de Regeling alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer, ingegaan per 1 september 2021, op de site Overheid.nl.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Toename psychofarmaca bij jonge vrouwen

Dat tijdens de lockdown sprake was van meer depressiviteit onder jongeren is bekend. Maar nog steeds is er sprake van meer voorschrijvingen van psychofarmaca aan jonge vrouwen.

Einde faxgebruik in de zorg

De fax is achterhaald en privacy-onveilig. Er worden echter nog steeds miljoenen faxen verstuurd in de zorg. Het programma Faexit heeft als inzet een faxloze zorg per 2025.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens