Meteen naar de inhoud

Noodkreet eerste lijn over dreigend tekort geneesmiddelen

Huisartsen en openbaar apothekers wijzen minister Van Rijn op het toenemend tekort aan geneesmiddelen, met name op het gebied van sedatie en voor de zorg aan patiënten met chronische aandoeningen. Dit baart hen grote zorgen, vooral ook om dat de vraag naar palliatieve zorg in de komende periode zal toenemen.

LHV, NHG, InEen en KNMP geven in een gezamenlijke brief aan minister Van Rijn aan dat een tekort aan dergelijke geneesmiddelen het zeer lastig maakt voor huisartsen om (corona)patiënten buiten het ziekenhuis te behandelen.

Zorgelijke situatie
De situatie is volgens de ondertekenaars van de brief met name zo zorgelijk, omdat huisartsen de palliatieve zorg en de zorg aan kwetsbare ouderen in de thuissituatie of in verpleeghuizen goed moeten kunnen leveren. Vanwege de coronapandemie zal vraag naar palliatieve zorg in de eerste lijn de komende periode toenemen. “Daarom moet niet alleen de medicamenteuze zorg vanuit de ziekenhuizen, maar ook vanuit de eerste lijn goed geborgd blijven en verantwoord kunnen worden uitgevoerd door de huisarts”, aldus de briefschrijvers.

Dreigende tekorten
Van huisartsen en (openbaar) apothekers komen signalen dat er een tekort is en/of dreigt aan onder andere amoxicilline, orale antibiotica, luchtwegverwijders en geneesmiddelen bij palliatieve sedatie zoals morfine en midazolam. Ook dreigt er een tekort aan medische hulpmiddelen en toediensystemen, zoals katheters, spuitenpompen en palliatieve zorgkits.

Overleg
De ondertekende partijen willen op korte termijn overleg met het Coronaberaad Beschikbaarheid Geneesmiddelen om de zorgen en noodzakelijke maatregelen te bespreken.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens