Onrust over meningokokken

Inenten tegen meningokokken is niet nodig bij kinderen die buiten de doelgroep van het rijksvaccinatieprogramma vallen, maar het kan wel. Dat is het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan huisartsen. Er bestaat echter schaarste aan vaccins, waardoor verzoeken van mensen buiten de doelgroep voor inenting, niet altijd kunnen worden gehonoreerd.

Het RIVM zegt veel vragen te krijgen van huisartsen over de aangepaste vaccinatie. Dat is niet verwonderlijk na de berichtgeving in onder andere het AD en in andere media dat er dit jaar 11 mensen zijn overleden en 57 mensen op de intensive care zijn opgenomen met meningokokken type W.

Combinatievaccin

De meningokokkenvaccinatie binnen het rijksvaccinatieprogramma (RVP) is gewijzigd: vanaf dit voorjaar wordt ingeënt tegen de typen A, C, W en Y. Dit combinatievaccin vervangt het eerdere C-vaccin. De nieuwe vaccinatie is niet alleen bedoeld voor peuters van veertien maanden, maar ook voor tieners die vanaf mei tot eind dit jaar de veertienjarige leeftijd bereiken. Vanwege schaarste van het vaccin krijgen sinds 1 mei eerst de peuters de inenting, en de tieners vanaf oktober.

Inenting buiten de doelgroep niet nodig

Het RIVM zegt dat er de afgelopen dagen ‘opmerkelijk veel’ huisartsen bij het instituut aankloppen met vragen. Het gaat volgens een woordvoerder om artsen die ouders op hun spreekuur krijgen die willen weten of hun kind dat buiten de genoemde leeftijdsgroepen valt, ook een inenting kan of moet krijgen. ‘Het is niet echt nodig en we raden het ook niet aan, maar er is ook niets op tegen’, aldus een RIVM-woordvoerder.

Op eigen kosten

Ouders die toch zo’n inenting willen, kunnen deze tegen betaling in principe krijgen via hun huisarts of een vaccinatiecentrum, in plaats van via jeugdgezondheidszorginstanties die het RVP uitvoeren. ‘Het probleem is dat er niet veel vaccins zijn, en er dus een kans is dat het dan toch niet lukt’, aldus de RIVM-woordvoerder. Het instituut heeft op de website  informatie voor zorgverleners over de inenting opgenomen.

Bron: AD en Medisch Contact
Onder redactie van: Gerda van Beek

 

 

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.