Meteen naar de inhoud

Apotheker draagt bij aan Diabetes Challenge

BvdGF-Team-578x420Na een aantal landelijke Diabetes Challenges, organiseerde gezondheidscentrum De Nije Veste het afgelopen jaar met succes een lokale Diabetes Challenge. Het idee komt van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF), de volleyballer die Olympisch goud won waarbij later diabetes werd vastgesteld. De apotheker die nauw samenwerkt met collega zorgverleners in zijn gemeenschap, kan zo een bijdrage leveren aan leefstijlverandering.  

In juli jl. vonden twee Diabetes Challenges plaats: op IJsland en bij het gezondheidscentrum De Nije Veste in Nijkerk. Op IJsland deden twaalf mensen met diabetes type 1 en 2 mee aan de door BvdGF georganiseerde challenge mee. Tegelijkertijd organiseerde gezondheidscentrum De Nije Veste samen met de BvdGF de Nijkerk Diabetes Challenge voor 25 mensen met diabetes type 2. Op deze twee Diabetes Challenges hebben de deelnemers zich een aantal maanden voorbereid om een sportieve uitdaging aan te gaan. In het geval van de deelnemers in IJsland was dat een trekking van 6 tot 8 uur per dag met alle bagage die je die zes dagen nodig had in je rugzak. In Nijkerk is dagelijks dezelfde afstand afgelegd. Elke dag wandelde de groep een afstand van tussen de 15 en 20 kilometer.

Van sportieve uitdaging tot leefstijlverandering
De BvdGF organiseert deze challenges met het doel de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen. Het principe om een sportieve uitdaging in de agenda te zetten en daar samen voor te gaan trainen, zorgt ervoor dat er een grotere kans bestaat dat mensen structureel in beweging komen. Dat hebben de deelnemers in IJsland en Nijkerk bewezen. De IJslanders hebben aandacht gevraagd voor het thema zelfmanagement. Wat is dat nu en hoe pas je zelfmanagement in in je leven met diabetes? In hun kielzog zijn de deelnemer uit Nijkerk meegenomen en hebben zij laten zien dat je niet helemaal naar IJsland hoeft om ook een leefstijlverandering te bewerkstelligen. Ook vanuit je eigen dorp of stad kun je een sportieve uitdaging aangaan.

Deelnemers en zorgverleners enthousiast
Niet alleen de deelnemers waren erg enthousiast omdat ze op deze manier heel laagdrempelig in beweging kwamen, het gezellig was, er kilo’s kwijtraakten, men voelde zich fitter worden en dat er geminderd kon worden met medicatie. Soms werd er zelfs afscheid genomen van de tabletten. Maar niet alleen de deelnemers ook de zorgverleners waren enthousiast. Voor hen is het geweldig om mensen met diabetes te helpen om meer grip te krijgen op hun aandoening. De twee personen die in Nijkerk de kar hebben getrokken zijn Hester en Cees. Het heeft hen veel energie opgeleverd om de loopgroepen te begeleiden en te zien wat het bij de mensen met diabetes teweegbracht. Iedereen die gestart is, heeft tot aan het einde meegelopen en de eindstreep gehaald. Voor de editie in 2015 zijn de wekelijkse trainingen alweer begonnen.

Kennismaken: ga naar de Kick-off
De BvdGF nodigt zorgverleners uit aanwezig te zijn bij een bijeenkomst waarbij wordt uitgelegd hoe een lokale Diabetes Challenge is uit te zetten. Wat is er allemaal voor nodig? Wat wordt aan de deelnemer gevraagd? Wie mogen meedoen? Wat betekent het voor onze organisatie, wat levert het op en wie gaat het betalen? Antwoorden op die vragen komen op vrijdagmiddag 6 februari tijdens de Nationale Diabetes Challenge Kick-off voor organisaties in de zorg in gezondheidscentrum De Nije Veste. De bijeenkomst start om 14:00 en duurt tot 16:00. Zowel vanuit de Bas van de Goor Foundation als de Nije Veste zal er een presentatie gegeven worden. Ik zou u willen vragen om aan te geven of u komt en zo ja, met hoeveel personen.

Aanmelden: stuur een mailtje naar Jeroen Film (jeroen@bvdgf.org) en geef aan hoeveel personen naar Nijkerk komen. Vragen? Mail Diek Scholten (d.scholten@denijeveste.nl) van de Nije Veste of Jeroen Flim van de Bas van de Goor Foundation.

(Foto: Het team van de Bas van de Goor Foundation: naast Bas (l.) Lydia Mossel, Jeroen Film en Petra Seegers.)

Tekst: Kees Kommer

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Alarmfase voor apenpokken

De WHO heeft Monkeypox, ofwel apenpokken, aangemerkt (als ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. De ziekte verspreidt zich in gebieden waar het eerder niet voorkwam.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens